19 Kas 2019

İTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kongresi (EEMKON) 2019’da

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kongresi EEMKON 2019’da yerini aldı. 70’e yakın üniversitenin katkı sunduğu kongrede, İTÜ’lü akademisyenlerin Elektrik, Elektronik, Bilişim Sistemleri, Kontrol ve Biyomedikal Mühendisliği alanlarındaki yeniliklerle ilgili yaptığı sunumlar ilgiyle izlendi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kongresi 2019 (EEMKON 2019), 14-16 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul Harbiye Askeri Müze Kültür Sitesinde gerçekleştirildi. Kongrede Mühendislik Eğitimi, Enerji Politikaları, Kent ve Elektrik, Elektronik ve Yeni Teknolojiler, İletişim Teknolojileri, Elektrik ve Kontrol Mühendisliği Sempozyumu, Biyomedikal Mühendisliği başlıkları altında 7 oturumda sempozyumlar düzenlendi. 

Kuantum teknolojileriyle ilgili laboratuvar İTÜ’de açılacak

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin iki yılda bir düzenlediği kongrede, dünyada ve ülkemizde hızla gelişen elektrik, elektronik, kontrol ve biyomedikal mühendisliği alanlarındaki yenilikler paylaşılarak geleceğe ilişkin politikalara yön verildi.

EEMKON 2019 kongresinin mesleki açıdan önemli katkılar yaratan bir organizasyon olduğunu aktaran İTÜ Elektrik ve Elektrik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker, kongrede bilişsel sistemlerin ve kuantum teknolojilerinin ön plana çıkmasında İTÜ’nün taleplerinin dikkate alındığını ifade etti. Kuantum teknolojilerinin dünyada hızlı bir şekilde geliştiğini, Türkiye’de bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Şeker bu alanla ilgili laboratuvarın 1-2 ay içerisinde İTÜ’de açılacağının müjdesini verdi. Şeker “Kuantum teknolojilerinin iki önemli özelliği var. Teknoloji ve toplum üzerindeki etkisi diyebiliriz. Toplum üzerindeki etkisi manipülasyonlara açık bulunuyor. Bu konuyu bilimsel bir dille anlatamazsak toplumumuz bilimsel ve akılcılıktan uzak bir mecralara çekilmiş olacak. İTÜ Elektrik ve Elektrik Fakültesi bu işi kendisine görev edindi. Şu an bu topluluk ile akademik ortamda paylaşıyoruz. Çok yakın zamanda biz burada paylaştıklarımızı reel alanda da yapmaya yönelik girişimlerimiz olacak. Çok kısa bir süre içerisinde kuantum algoritmalarla ilgili bir bilimsel ortamı İTÜ EEF bünyesinde kurmuş olacağız. Çalışma gruplarımızı oluşturduk. Devletimizin farklı kuruluşlarından ve sektörden katkılarda gelmeye başladı.” diye konuştu. 

“Kuantum teknolojisi mevcut bilgisayar sistemleri savunmasız hale getirecek.”

Kongrenin ikinci gününde kuantum teknolojileriyle ilgili bir sunum yapan, İTÜ Elektrik ve Elektrik Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Deniz Türkpençe ise kuantum teknolojisiyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Dünyada kuantum teknolojileri hızla gelişirken mühendisliğin kuantum fiziği ve kuantum teknolojileri ile entegrasyonu problemi daha sık gündeme gelmeye başladı. Kuantum teknolojilerinden biri olan kuantum bilgisayar ve bu tip bilgisayarlarda çalışabilen kuantum algoritmalar çok uzun sayıları çarpanlara ayrılmasını dakikalar mertebesinde olanaklı kılıyor. Bu olanak, bu tip sayıları pratikte çarpanlara ayıramayan günümüz bilgisayarları ile çalışan pek çok şifreleme sistemini savunmasız hale getiriyor. Bunun yanında kuantum güvenli haberleşme, kuantum kriptoloji, kuantum rassal sayı üreteçleri, 'Kuantum telenakil' gibi teknolojilerde önümüzdeki yıllarda dünyayı değiştirecek gibi görünüyor. Bu bağlamda, kuantum teknolojilerinin farkındalığını arttırmak amacıyla İTÜ, EEMKON kongresinde 2 konuşmacı ile 3 ayrı sunum yaparak bu konuya mühendislik alanında ilgisini ortaya koydu.”

Kongrede yurtiçinden ve yurtdışından davetli konuşmacılar tarafından oturumlar düzenlenerek sunulan bildirilerde katılımcılara bilgiler verildi. Firmalar kongrede sergi alanları ile yerini aldı.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.