19 Kas 2019

İTÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulan Türkiye’nin devlet üniversiteleri arasındaki ilk Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi yüksek teknolojinin merkez üssü olacak.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Yapay zekâ ve veri biliminde yenilikçi araştırma, geliştirme ve bilgi kapasitesi oluşturmayı, bu alanda ileri seviyede yöntem ve teknolojiler geliştirmeyi hedefleyen Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, ilklerin üniversitesi İTÜ’de kuruldu. 

itu-yapay-zeka-arastirma-merkezi-(1)
Merkezin faaliyetlerinden bahseden Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gözde Ünal “İTÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yürüteceği projeler bu alanda ülkemizdeki her sektöre yönelik yetiştireceğimiz insan kaynağından yüksek verim almamızı sağlayacak.” dedi.

Yüksek Teknolojinin Merkez Üssü Olacak

Prof. Dr. Gözde Ünal şunları aktardı: “Merkezde, yapay zekâ ve veri bilimi üzerine yapılacak temel araştırmalara paralel olarak yapay zekânın uygulamalı araştırmalarını içeren Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Yapay zekâ ve veri bilimi konusundaki makine öğrenmesi, derin öğrenme ve optimizasyon gibi alanlarda teorik çalışmalar yapılıyor. Merkezdeki uygulama alanlarının başında doğal dil işleme, bilgisayarla görü, yazılım kalitesi, bilgisayar güvenliği, bilgisayar ağları, robotik, otonom araçlar, insan bilgisayar etkileşimi, paralel ve dağıtık hesaplama, bulut bilişim, akıllı şehirler, oyun ve etkileşim teknolojileri, savunma teknolojileri, tarım ve orman bilişimi yer alıyor.” 

Yapay Zekâda Veri Geçmişi Geleceğe Yön Verecek

Birçok sektörde kullanımı artan ve makine öğrenmesine dayanan yapay zekâ teknolojilerinin geleceğe yön vereceğini belirten Prof. Dr. Gözde Ünal, merkezde yapılacak çalışmaları şöyle sıraladı; “Yapay zekâ ve veri bilimi araştırma çalışmalarını ülke yararına yüksek teknoloji çıktılarına dönüştürecek Merkez, bu sayede ülkenin bilim ve teknolojide uluslararası rekabetçi gücünü artıracak ve yüksek teknolojide dışa bağımlılığı da azaltacak. Merkezimiz üniversitenin diğer merkezlerinde olduğu gibi güçlü bir üniversite-sanayi-kamu iş birliği ekosistemi yaratarak, geliştirilen ileri veri ve yapay zekâ teknolojilerini kamu, sanayi ve topluma ait problemlerinin çözümüne yönelik çalışmalar yürütecek. Ülkemizde her sektörde yüksek seviyede ihtiyaç duyulan veri ve yapay zekâ alanında donanım ve yetkinlik sahibi insan ve iş gücünü, yeni nesil mühendisleri, bilim insanlarını, endüstriyel, akademik ve kamu sektörlerine entegre etmeyi amaçlayan çalışmalara yönelik eğitim, bilgi ve kaynak paylaşımı faaliyetleri yürütülecek. Yapay zekâ ve veri bilimi alanında yurtiçi ve yurtdışı iş birliklerini ortak projeler üreterek ülkemize yüksek düzeyde fayda sağlayacak sürdürülebilir gelişimi mümkün kılacak. Yapay zekâ alanında araştırma, geliştirme, eğitim, organizasyon ve koordinasyon çalışmalarını elverişli şekilde gerçekleştirecek.”

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.