26 Kas 2019

İTÜ’den Havacılık Sektörüne Laboratuvar Desteği

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi havacılık sektörü için önemli bir laboratuvarı bünyesine kattı. Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Melike Nikbay’ın sorumluluğunda kurulan AeroMDO Lab’da bursiyer olarak görev alan araştırmacı öğrenciler, ağırlıklı olarak “Ses-Üstü Uçak Tasarımı için Sonik Patlama, Aeroelastisite ve İtki Sistemini Bütünleştiren Çok Doğruluklu ve Çok Disiplinli Yöntemlerin Geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi ve Glasgow Üniversitesi ortaklığı ile İTÜ’de yürütülen “Düzlemsel Olmayan Taşıma Sistemleri için Türbülans ve Aerodinamik Optimizasyon” başlıklı NATO projesi kapsamında sağlanan destekle çalışmalarını sürdürecek.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

aeromdo_lab_acilis-(4)
Hava Uzay Çok Disiplinli Tasarım Optimizasyon Laboratuvarı

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde Prof. Dr. Melike Nikbay’ın sorumluluğunda kurulan Hava Uzay Çok Disiplinli Tasarım Optimizasyon Laboratuvarı AeroMDO Lab (Aerospace Multidisciplinary Design Optimization) 21 Kasım 2019 tarihinde fakülte binasında düzenlenen törenle açıldı.

Törene Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya, öğretim üyeleri, öğrenciler, araştırma laboratuvarına destek olan firmaların üst düzey temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Prof. Dr. Melike Nikbay, laboratuvarın önemi ve yapılacak çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:

“Havacılık, uzay ve savunma sanayi sektöründe ihtiyaç duyulan teknolojik kabiliyetlerinin en ileri ve güvenilir bir şekilde sağlanabilmesi ve en yüksek performanslı sivil ve askeri platformların geliştirilebilmesi ve tedarik edilebilmesi için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uçak ve uzay teknolojileri alanında yoğun ve ileri seviyede araştırma çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu ileri seviye araştırmalardan biri de günümüzde hızla gelişen hesaplamalı mekanik bilimlerini ve yüksek başarımlı hesaplama kabiliyetlerini kullanarak, hava uzay araçlarına ait yapısal karakteristikleri ve uçuş yüklerini sanal ortamda mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde modelleyerek, uçuş şartlarında etkileşimli birden fazla fiziksel alanı eşzamanlı olarak çözümleyen çok disiplinli analiz ve optimizasyon süreçlerinin geliştirilmesidir.”

aeromdo_lab_acilis-(3)
Milli yazılımlar ve güvenli tasarımlar geliştirilecek

Laboratuvarda yürütülecek projelerde havacılık sektöründe ihtiyaç duyulan milli yazılımların geliştirilmesi ve tasarımların oluşturulmasında önemli katkılar sunulacağını belirten Dr. Nikbay şöyle devam etti:

“Uçak ve uzay teknolojileri kapsamındaki ticari ve askeri amaçlı uçak, helikopter, IHA, uydu, roket gibi ses-altı ve ses-üstü hava platformlarının sistemsel yaklaşımlarla geliştirilmesinde etkili olan aerodinamik, yapısal dinamik, akustik, itki ve kontrol gibi disiplinlerin birbirleri ile etkileşimlerinin çoklu fizik temelli bütünleşik bir yaklaşımla tasarım sürecine dahil edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda AeroMDO ekibi tarafından yapı-akışkan etkileşimi, statik ve dinamik aeroelastisite, aeroservoelastisite, aeroakustik, ses-üstü uçaklar için sonik patlama gibi alanlarda çok disiplinli analiz ve tasarım optimizasyon çalışmaları gerçekleştiriliyor. Projelerde Güvenirlik Tabanlı Tasarım Optimizasyonu, Belirsizlik Analizleri, Stokastik Optimizasyon, İndirgenmiş Mertebeli Modelleme, Hassasiyet Analizleri, Çok Doğruluklu Analiz ve Optimizasyon gibi ileri seviyede optimizasyon araştırmaları uygulanıyor.

Hava uzay sistemleri çok disiplinli tasarım optimizasyon araştırmaları çatısı altında, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, sonlu elemanlar analizleri, aeroelastisite, hesaplamalı aeroakustik gibi ihtiyaç duyulan alanlarda açık kaynaklı kodların entegrasyonu ve kurum içi yazılım kabiliyetlerinin geliştirilmesi, ülkemizde MDO alanında hem sanayide hem akademik alanda görev alacak araştırmacıların yetiştirilmesi, ulusal ve uluslararası destekli projelerde çalışarak birikim kazanılması ve teknoloji üretilmesi, sanayideki araştırmalara destek olunması gibi hedefler AeroMDO ekibinin öncelikleri arasında yer alıyor.”

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.