29 Kas 2019

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyelerinin Yeni Araştırması Nature Scientific Reports’da

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerimizden Doç. Dr. Doğa Doğan, Doç. Dr. Neslihan Ocakoğlu, Araş. Gör. Serkan Üner ve İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Yeliz İşcan Alp’in CNR - İtalya ile iş birliğinde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları dünyanın önde gelen bilimsel yayınlarının yer aldığı Nature Scientific Reports Dergisi’nde yayınlandı.

Çalışmada magmatik sistemlerin ve ark-volkanların altında var olan derin hidrotermal dolaşımı modelleyebilmek için, sismik, manyetik yöntemler ve sayısal simulasyonlar bir arada kullanıldı. Bu çalışma ile ilk kez İtalya Tyrrhenian Denizi’nde yer alan Capo Vaticano yükseliminde kaynağı tartışmalı olan deniz tabanı sıvı çıkışlarının bölgedeki ana faylar tarafından tetiklendiği ve hidrotermal dolaşımın sığ magma sokulumlarından kaynaklandığı ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar, bu makaleyi çok yakın zamanda vefat eden başarılı genç araştırmacı Serkan Üner’in anısına ithaf ettiklerini bildirdi.

Araştırmanın tamamına buradan erişebilirsiniz.