05 Ara 2019

İstanbul Deprem Çalıştayına İTÜ Damgası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2-3 Aralık tarihlerinde düzenlenen, ulusal ve uluslararası paydaşların bir araya geldiği “İstanbul Deprem Çalıştayı”na İTÜ’lü bilim insanları damga vurdu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji, Jeofizik ve Meteoroloji Mühendisliği ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinde deprem ve doğal afet konularında çok sayıda araştırma yapılarak ülkemize ve dünyaya önemli katkılarda bulunuluyor. 

deprem_calistayi_2019_web (1)
Kadıoğlu: “Tehlikeyi değil, zararı azaltabiliriz.”

Çalıştayın konuşmacılarından Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “Acil Afet Durumu” başlıklı konuşmasında, büyük bir afet anında, yardımcı olmasını beklediğimiz polis, ambulans, itfaiye çalışanlarının da afetzede olacağına dikkat çekti.

Kadıoğlu, “Toplum tabanında afet yönetimine geçmek ve farkındalık eğitimlerinin dışında beceri eğitimleri verilmesi gerek. Afet durumunda, toplum tabanlı duruma geçilmeli, çünkü herkes afetzede olacak. Afette ilk 72 saat önemli. İşte burada ilk yardımı kendimiz yapacağız.” diye konuştu.

Afete en kötü senaryoya göre hazırlanılması gerektiğini belirten Kadıoğlu, “Afet yönetimi, arama kurtarma değil riskleri azaltmaktır. 34 bin hasarlı bina olasılığını 34’e düşürmektir. Risk azaltılırsa müdahalede o zaman başarılı olunur. Risk yönetimi yapılmadan kriz yönetiminin çok anlamı yok. Deprem tehlikesini ortadan kaldıramayız ama zararları azaltabiliriz.” dedi. Toplanma alanlarının, okullar ve camiler olduğunu ifade eden Kadıoğlu, bu binaların sağlam yapılmasının önemine de vurgu yaptı.

Farklı disiplinlerdeki meslek grupları ve sektörlerden temsilcilerin yer aldığı çalıştayın ilk günü birçok akademisyenimizin moderatör ve panelist olduğu paralel oturumlarla devam etti.

Acil Durum Yönetimi Paneli

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı Acil Durum Yönetimi konulu oturumun panelistleri arasında Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşen Aytaç da yer aldı. Doç. Dr. Aytaç, kentlerde afet sonrası toplanma alanları ve ihtiyaç duyulan birimlerin planlama detaylarını Topkapı Deprem Parkı örneği üzerinden aktardı.

İstanbul’un Deprem Tehlikesi Hakkında Bilimsel Araştırmalar

GFZ-Postdam’dan Prof. Dr. Marco Bohnhoff’un moderatörlüğünde gerçekleşen İstanbul’un Deprem Tehlikesi konulu panelde İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Özeren ile birlikte akademik çalışmalarını ve araştırmalarını paylaştı. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara Bölümü’nde deniz tabanından alınan verilerle oluşturulan bilgiler ışığında sunumunu aktaran Prof. Dr. Ziyadin Çakır, fayın bilinmeyen yapıları hakkında çıkardığı üç boyutlu modellemeleri paylaştı. Sismik hareketler sonucu oluşan kıta kinematiği ve dinamiği, tsunamiler, akışkanlar mekaniği ve yer bilimlerinde veri analizi konularında araştırmaları olan Prof. Dr. Sinan Özeren olası Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami senaryoları hakkında bilimsel çalışmalarını ve simülasyonlarını paylaştığı “Marmara’da deprem atım senaryolarındaki belirsizlikler ve bunların tsunami senaryolarına yansıması” başlıklı sunumuyla çalıştaya katkı sağladı.

deprem_calistayi_2019_web (5)
İstanbul’da Hasar Görebilirlik

Çalıştayın oturumlarından GFZ-Postdam’dan Dr. Cecilia Nievas’ın moderatörlüğünde gerçekleşen İstanbul’da Hasar Görebilirlik konulu panelde sunum yapan İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki yapı stoğu hakkında konuştu. “Yapı stokumuz, öneriler ve dünyadan uygulamalar” başlıklı sunumunda Türkiye’deki yönetmelikler, yapı stoğu ve yıkıcı depremler arasındaki ilişkiden bahsederek dayanıklı yapılar için dünyadan örnekler vererek önerilerle çalıştaya destek sundu.

Dayanıklı Mekânsal Planlama İTÜ’lülerle emin ellerde

İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Handan Dülger Türkoğlu ve Doç. Dr. Seda Kundak’ın aralarında bulunduğu Dayanıklı Mekânsal Planlama konulu oturumda birçok İTÜ’lü yer aldı. Sürdürülebilir gelişme ve afet planlaması arasındaki ilişki ile mekansal planlama çalışmalarını aktaran akademisyenlerimiz İstanbul’da dayanıklı yerleşim bölgelerine vurgu yaptılar.

Ekosistem, Doğal Kaynaklar ve İklim Değişikliği Adaptasyonu konulu panelin moderatörlüğünü de İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azime Tezer gerçekleştirdi.

İstanbul Deprem Çalıştayının ikinci ve son gününde ise sorun ve çözüm önerilerinin tartışıldığı yuvarlak masa görüşmeleri sonrası binaların deprem güvenliği, kentsel dönüşüm, ilçelere afet merkezleri kurulması, devlet birimlerinin eş güdüm içerisinde çalışması gibi tavsiyeler odağında değerlendirmeler yapıldı.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.