06 Ara 2019

Kız Kardeşim Projesi Koordinasyon Toplantısı İTÜ’de

Kız Kardeşim Projesi Koordinasyon Toplantısı, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

30 ilden 75 kişinin katılım sağlandığı toplantıda düzenlenen panelde, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Coca-Cola Türkiye Kurumsal İlişkiler Müdürü Tülin Kara Özger, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar ve İTÜ Kurumsal İletişim ve Pazarlama Direktörü Prof. Dr. Gülname Turan konuşmacı olarak yer aldı.

kiz-kardesim-koordinasyon-20019 (6)
Gıda Girişimcisi 11 Kadına Hibe Desteği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Coca-Cola Türkiye iş birliği ile yürütülen Kız Kardeşim Projesi 2018-2019 yılları içerisinde 40 ilde gerçekleştirilmiş finans, bilişim, iletişim ve girişimcilik eğitimleriyle 18.000’den fazla kadına ulaşmıştı. Ayrıca 2018 yılı itibariyle yola çıkan gezici eğitim tırı ile 1700’den fazla kadına ulaşıldı. 2019 yılında bu eğitimlere ek olarak, kadınların gıda girişimciliği üzerine iş geliştirme süreçlerinde 11 kadına hibe desteği sağlandı. Toplantıda destek alan kadınlar da panelin katılımcıları arasındaydı.

Proje Ortakları Bir Araya Geldi

‘‘Proje Ortakları’’ konulu panelde ilk konuşmayı yapan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanması gerektiğine vurgu yaparak Habitat Derneği Yönetim Kurulu’nun bu konuda aldığı kararları paylaştı. Sezai Hazır, “Yönetim kurulumuzda kadın erkek eşitliğini sağladık. Ayrıca karar alma organımızda cinsiyet eşitliğini sağladık. Ben şuna inanıyorum bütün süreçleri kadınlar adına değil, kadınları bütün süreçlere dahil etmek gerekiyor. Pozitif ayrımcılığı en kısa zamanda hataya geçirmek lazım. İnanıyorum ki aramızda girişimci ve çok güçlü kadınlar var. İşimiz zor, yolculuk halen devam ediyor ama eğer bu yavaşlıkta gidersek 200 yıl sonra bu eşitliği sağlamış oluruz.” dedi.

Satın Alma Kararlarında Kadınlar Etkili

Coca-Cola Türkiye Kurumsal İlişkiler Müdürü Tülin Kara Özger yaptıkları araştırmalarda kadınların aslında toplumda birçok şeye karar verdiğinin ortaya çıktığını söyledi. İş dünyasında ve ekonomik hayatta yeterince olmasa da kadınların özellikle satın alma kararlarında etkili olduğunu belirten Özger, “Bir eve yiyecek içecek olarak ne alınacak, tatilde nereye gidilecek, tüm bunlara kadınlar karar veriyor. Bakın etrafınıza İç İşleri Bakanı da kadın. Dolayısıyla ekonomik hayatın da bunu anlayabilmesi gerekiyor. Coca-Cola bu vizyonla yola çıktı ve çalışmalarına devam ediyor.” dedi.

kiz-kardesim-koordinasyon-20019 (4)
Projenin Amacı Kadınları Evlerinden Dışarı Çıkarmak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar, cinsiyet eşitsizliğine değindiği konuşmasında “Sadece Türkiye’de değil dünyanın genelinde bir cinsiyet eşitsizliği problemi var. Değişik eksenlerde kadın eşitsizliğinin değerlendirildiği 140 ülke arasında ülkemiz 130’larda, yani çok gerideyiz. Seçme ve seçilme hakkını en erken veren ülkelerdeniz diye övünüyoruz ama kadın seçilmeye talip olmuyor. Galiba kadınlar küçük olsun benim olsun, üç oda bir salon, iki oda bir salonu ben yöneteyim diyor. Şöyle bir gerçek var ki; kadınlar yeteri kadar dışarı çıkmıyor. Bu proje kadınları dışarı çıkartan bir proje. Evden dışarı çıkıp 5, 10, 15 insanla bir araya gelip daha önce alışık olmadıkları konuları konuşma fırsatı buldular.” dedi.

Gönülden Gönüle Bir Bağ “Kız Kardeşim”

İTÜ Kurumsal İletişim ve Pazarlama Direktörü Prof. Dr. Gülname Turan konuşmasında “Bu seferki etkinliğin İTÜ’de olması bizim için çok değerli. Proje ortaklığı teklifini ilk kabul ettiğimizde, bu durum bizi çok ayrıcalıklı hissettirmişti. Biz Teknik Üniversite olarak buradaki verilen eğitimin genelde erkek egemen olmasından dolayı kendi içimizde yıllardır kadın öğrenci oranını arttırmak ve kadın akademisyen oranını arttırmak için çalışmalar yürütüyorduk. Operasyonel olarak destek olmanın yanında, bu bizim bir kurum olarak iç sıkıntısını çekme açısından da manevi bir birliktelik.” diye sözlerine başladı. Projenin gönüllülük kısmına değinen Turan, “Gönül, ilişkiyi gönülden gönüle kuruyor. Bu projede gönüller gönüllerle ilişki kuruyor. Ama o kadar ilginç ki somut bir şeyler ortaya koymaya çalıştığımız için bu birlikteliğin meyvesinin çok yüksek verimli olacağına baştan inanıyorum. Başka bir konu da toplumsal cinsiyet eşitsizliği-eşitliği hakkında konuşuyoruz ve gönlün bir cinsiyeti yok. Aşk da gönülden gönüle oluyor, hatta litaretüre baktığımızda felsefede, mistik dünyada ve psikolojide de karşılığı olan bu durumun ve gönüllülüğün ‘gönül’ kelimesinden türemesi ortaya çok anlamlı bir küme oluşturuyor.” diye belirtti.

Projeyle ilgili çeşitli sayısal verilerin ve proje katılımcılarının da geri dönüşlerinin paylaşılması ile Proje Ortakları toplantısı sona erdi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.