25 Ara 2019

TÜBA Ödülleri’ne İTÜ Damgası

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bulunan; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı), TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” ile “2019 TÜBA Fuat Sezgin Özel Ödülleri” sahiplerini buldu. İTÜ’lüler 3 kategoride ödüle değer görüldü.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

2019-12-30-tubitak-62
Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Güneş Karabulut Kurt ile Doç. Dr. Hülya Cebeci, Türkiye Bilimler Akademisi 2019 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne (TÜBA-GEBİP) değer görülürken, Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Atilla Bir; klasik dönem İslam bilim ve teknoloji eserlerinin çağdaş yorumu, günümüz bilim hayatına ve gelecek kuşaklara kazandırılmasındaki katkıları nedeniyle Fuat Sezgin Hizmet Özel Ödülü’ne, mezunlarımız Ahmet Selami Çalışkan ve Mehmed Ali Çalışkan’ın İTÜ’nün akademik sponsorluğunda kurdukları İstanbul Cezeri Müzesi; El-Cezeri'nin makine replikasyonlarını içeren çağdaş müzesi ve Türkçe’ye kazandırdığı eserle Fuat Sezgin Kurumsal Özel Ödülü’ne değer görüldü. Ödül töreninde İTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ahmet Gül'e Ağustos ayında açıklanan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından her yıl verilen Bilim, Özel Hizmet ve Teşvik Ödülleri kapsamında Bilim Ödülü de tevdi edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın konuşmalarının ardından 2019 TÜBA Ödülleri sahiplerine tevdi edildi. TÜBİTAK Bilim Ödülü, TÜBA 2019 Uluslararası Akademi, Fuat Sezgin Ödülleri, GEBİP Ödül sahipleri akademisyenlerimiz ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldılar.
haber-foto-34
İTÜ’lü Genç Akademisyenlere TÜBA-GEBİP Ödülleri

Genç Akademi oluşumunun dünyadaki ilk örneklerinden olan Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nün bu yılki kazananları açıklandı. Bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında 20 farklı üniversite ve kurumdan 28 üstün başarılı genç bilim insanı arasında yer alan Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Güneş Zeynep Karabulut Kurt ve Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Hülya Cebeci olarak açıklandı.

2019 TÜBA-GEBİP Ödülleri’nde akademisyenlerimiz Prof. Dr. Güneş Karabulut Kurt, Haberleşme Bilgi Teorisi alanında ve Doç. Dr. Hülya Cebeci, Uçak Mühendisliği alanında ödüle değer görüldüler.

tuba-gebip-2019-gunes-Karabulut-Kurt
Prof. Dr. Güneş Zeynep Karabulut Kurt: “Güvenli haberleşme teknolojileri ülkemiz için stratejik öneme sahiptir.”

İTÜ Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güneş Zeynep Karabulut Kurt, kablosuz iletişim sistemlerinde fiziksel katmanda ve ağ katmanında ortak çözümler ile güvenlik açıklarının kapatılması üzerine çalışmalarından dolayı TÜBA-GEBİP ödülüne layık görüldü. Çalışmalarının öneminin farkında olunmasıyla ve ödüllendirilmesiyle ilgili duyduğu gurur ve mutluluğu dile getiren Prof. Dr. Güneş Karabulut Kurt, güvenli haberleşme teknolojilerinin ülkemiz için stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.

Özellikle endüstriyel nesnelerin interneti (IoT) sistemlerinin yaygınlaşması ile, internet artık sadece kişileri değil, milyonlarca nesneyi de bağlayan çok daha önemli bir alt yapı sistemine dönüşeceğini belirten Prof. Dr. Kurt bu bağlantıların güvenliği, toplumdaki kritik sistemlerin ve üretim yapan fabrikaların devamlılığı, rafinerilerin ve santrallerin çalışmasının aksamaması, trafiğin güvenli bir şekilde akmaya devam etmesi gibi pek çok kritik sistem için daha da artan bir öneme sahip olacağını söyledi. Dr. Kurt’un bu alandaki çalışmalarının, klasik şifre tabanlı yöntemlerin yerini alarak, güvenlik yetkinliklerini önemli ölçüde artırması hedefleniyor. Kendisinin özellikle siber fiziksel yöntemler, akıllı anten sistemleri, akıllı filtre tasarımları ve yapay gürültü üretim sistemleri üzerinde çalışmaları bu katma değeri oluşturacak.

Kablosuz iletişim alanında 50’nin üzerinde uluslararası yayını ve 1000’in üzerinde atıfı bulunan ve pek çok ulusal ve uluslararası üniversite ve endüstri kuruluşu ile ortak proje yürüten Prof. Dr. Güneş Karabulut Kurt, TÜBA-GEBİP ödülünün de sağladığı destek ile, bu alandaki çalışmalarını önümüzdeki yıllarda da artan bir hızla devam ettireceğini belirtti.

tuba-gebip-2019-hulya-Cebeci
Doç. Dr. Hülya Cebeci: “Bu ödül tek başına kazanılmış bir başarı değildir.”

Doç. Dr. Hülya Cebeci ödüle; nanomalzemeler, nanoteknoloji ve kompozit malzeme uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde yaptığı üstün nitelikli çalışmalar nedeniyle hak kazandı.

Yapısal kompozitlerin havacılık, uzay ve savunma alanındaki uygulamalarını yürüten Doç. Dr. Cebeci ödülle ilgili değerlendirmesinde “Heyecanlı ve mutluyum. Özellikle bilimsel çalışmalarıma ivme kazandıracağını düşündüğüm bu ödül tek başına kazanılmış bir başarı değildir. İyi bir ekip ve başarılı ortak çalışmaların sonucunda gelmiş olması beni ve araştırma grubumu gururlandırmıştır. Üniversite-sanayi iş birliğinde etkin projeler yapmak, prestijli dergilerde makaleler yayımlamak, ülkemizin ihtiyacı olan araştırmacı gençleri yetiştirmek ve uluslararası görünürlük akademisyenler olarak temel hedeflerimiz. Bunları gerçekleştirebilmek adına daha çok çalışma motivasyonu veren bu ödül için teşekkür ediyorum.” sözlerini dile getirdi.

tuba-gebip-2019-atilla-bir
TÜBA Fuat Sezgin Hizmet Özel Ödülü Prof. Dr. Atilla Bir’e

TÜBA tarafından merhum TÜBA Şeref Üyesi Fuat Sezgin adına 2019 yılında ihdas edilen ödül programına yapılan başvuruların hakem komiteleri tarafından değerlendirilmesi sonucu “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı, Eser, Özel (Hizmet, Bireysel ve Kurumsal)” olmak üzere toplam beş ödül sahibini buldu. 2019 yılının “Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmesiyle Fuat Sezgin’i anmak üzere pek çok etkinlik gerçekleştiren Akademi, bu kapsamında Fuat Sezgin Özel Ödülleri’ni de ihdas etti. Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Atilla Bir; klasik dönem İslam bilim ve teknoloji eserlerinin çağdaş yorumu ile birlikte günümüz bilim hayatına ve gelecek kuşaklara kazandırılmasındaki katkıları nedeniyle Fuat Sezgin Hizmet Özel Ödülü’ne layık görüldü.





tuba-gebip-2019-cezeri-makinalari
TÜBA Fuat Sezgin Kurumsal Özel Ödülü İTÜ’lülerin Kurduğu İstanbul Cezeri Müzesi’ne

TÜBA Şeref Üyesi Fuat Sezgin adına 2019 yılında verilen özel ödüllerin 5 kategorisinden biri olan TÜBA Fuat Sezgin Kurumsal Özel Ödülü’nü mezunlarımız Ahmet Selami Çalışkan ve Mehmed Ali Çalışkan’ın kurdukları İstanbul Cezeri Müzesi almaya hak kazandı. İstanbul Cezeri Müzesi; İslam medeniyetinin en önemli mucit ve mühendislerinden biri olan El-Cezeri'nin olağanüstü makinelerine dair eserinin Türkçeye kazandırılması ve eserde yer alan teknolojik cihazların replikasyonu ile çağdaş bir müze oluşturulması dolayısıyla Fuat Sezgin Kurumsal Özel Ödülü’nü aldı. Müzenin akademik sponsorluğunu da İTÜ üstlendi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca “İstanbul Cezeri Müzesi küratörü Mehmed Ali Çalışkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selami Çalışkan’ı, mezunlarımız olarak kazandıkları bu özel ödülden dolayı tebrik ederim. Artuklu Sarayı'nda 26 yıl başmühendislik yapan El-Cezeri'nin 13. yüzyılda kaleme aldığı Kitab-ül Hiyel isimli kitabında yer alan makine çizimleri tarife uygun bir şekilde üretilerek İstanbul Cezeri Müzesi’nde açılan sergide 6 ay boyunca sanatseverlerle buluştu. Bilim tarihi arkeolojisi sayılabilecek yapısıyla dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan ve İTÜ tarafından da desteklenen sergi, mekanik tarihi açısından da oldukça önemli bir rol oynadı.” dedi.

Prof. Dr. Atilla Bir kimdir?

Atilla Bir, 1941 yılında İzmir’de doğmuştur. Orta öğrenimini İzmir ve İstanbul’da tamamlayarak 1959 yılında Saint Joseph Lisesi’nden mezun olmuştur. 1960 yılında Almanya-Karlsruhe Yüksek Teknik Okulu’nun (TH-Karlsruhe) Elektrik Fakültesi’nde öğrenime başlamış, 1966 yılında Elektrik Yüksek Mühendisi olarak Zayıf Akım Dalı’ndan mezun olmuştur. Siemens-Karlsruhe Araştırma Laboratuvarı’nda bir yıl kontrol mühendisi olarak çalışmış ve elektronik kontrol sistemlerinin geliştirilmesinde katkıda bulunmuştur. 1968–1969 yıllarında yedek subaylığı sırasında Ağrı İnşaat Emlak Dairesi’nde kontrol mühendisi olarak görev almıştır. 1970 yılında İTÜ Elektrik Fakültesi, Elektriğin Endüstriye Tatbikatı Kürsüsüne asistan olarak girmiştir. 1975 yılında “Belirgin ve Olasıl Kontrol Sistemlerinde Öngörü” konulu doktorasını vermiştir. 1980 yılında “Optimal Kontrol Problemlerinin Geometrik Yorumu” isimli teziyle Doçent unvanını ve 1989 yılında Profesör unvanını almıştır. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Kontrol ve Kumanda Sistemleri Anabilim Dalı’nda 38 yıl öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra 2008 yılı başında yaş haddinden emekli olmuştur. Ayrıca İstanbul Üniversitesi, Bilim Tarihi Bölümü’nde ve İTÜ’nin İnsan ve Toplum Bilimleri Programı’nda ‘Teknoloji Tarihi’ ve ‘Bilim Aletleri Tarihi’ konularında dersler vermiştir.

Prof. Dr. Güneş Zeynep Karabulut Kurt kimdir?

Güneş Karabulut Kurt lisans derecesini 2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. 2002 yılında yüksek lisans derecesini ve 2006 yılında doktora derecesini elektrik mühendisliği alanında, Kanada'nın Ontario eyaletindeki Ottawa Üniversitesi'nden aldı. 2000-2005 yılları arasında Ottawa Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2005-2006 arasında akıllı anten tasarımı ve uygulamaları hakkında TenXc şirketinde, 2006-2008 arasında çok taşıyıcılı modem tasarımı konusunda Edgewater şirketinde çalıştı. 2008 yılında Avrupa Birliği'nin Marie Curie-IRG programı ile Türkiye'ye dönerek Turkcell şirketinde araştırma geliştirme grubunda çalıştı. 2010 yılında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'ne Yardımcı Doçent olarak katıldı. 2013 ve 2019 yıllarında Doçent ve Profesör unvanlarını aldı. Güneş Karabulut Kurt'un araştırma konuları çok taşıyıcılı, çok antenli iletişim sistemleri ve fiziksel güvenlik sistemleridir.

Doç. Dr. Hülya Cebeci kimdir?

Doç. Dr. Hülya Cebeci, lisans derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü’nden 2003 yılında aldı. Doktora çalışmalarına 2006 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisliği doktora programında başladı. TÜBİTAK, İTÜ ve Massachusetts Institute of Technology (MIT)’den aldığı burslar ile çalışmalarını 2007-2010 yılları arasında doktora eş danışmanı Prof. Brian L. Wardle’ın laboratuvarında gerçekleştirdi ve 2011 yılında doktora derecesini aldı. İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümünde doktor öğretim üyesi olarak 2013 yılında görev yapmaya başlayan Hülya Cebeci, Ekim 2017’de doçentlik unvanını almaya hak kazanmıştır. Doç. Dr. Hülya Cebeci’nin uzmanı olduğu ve çalıştığı alanların başında yapısal kompozitlerin havacılık, uzay ve savunma uygulamaları için geliştirilmesi bulunmaktadır. Dr. Cebeci, İTÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde yeni nesil kompozitler olarak adlandırılan bu tür malzemelerin ileri teknoloji uygulamalarında kullanılmaları için çözümler üreten bir araştırma grubuna liderlik etmektedir. Dr. Cebeci, American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) ve Materials Research Society (MRS)’nin aktif üyesidir.

TÜBA-GEBİP Ödülleri hakkında

TÜBA-GEBİP Ödülleri; doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri verilmektedir. Özgün ve yüksek talep gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca her yıl 6 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık da sağlanmaktadır.

Böylece şimdiye kadar TÜBA-GEBİP ödülü kazanan bilim insanı sayısı 508’e yükseldi. TÜBA-Genç Akademi’nin Kasım 2019 tarihli TÜBA Konsey Kararı ile kurulmasıyla birlikte GEBİP Ödülü sahiplerinin Genç Akademi’nin doğal üyeleri olmasına karar verildi.

Önümüzdeki günlerde çağrıya çıkılacak olan 2020 TÜBA-GEBİP Ödülleri, Türkiye’nin uluslararası bilim camiasındaki tanıtımı ve ilişkileri, üstün başarılı genç bilim insanlarının teşviki ve çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri bakımından özel bir öneme sahiptir.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.