27 Ara 2019

2019’a Veda Ederken: İTÜ Yıl Sonu Toplantısı

Geleneksel Yıl Sonu Toplantısı’nda, ardımızda bırakmaya çok yaklaştığımız 2019 yılı, Üniversitemiz açısından değerlendirildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Üniversitemiz 2019 yılını, birlik ve beraberlik ruhunun yaşatıldığı ve yeni projelerin konuşulduğu Yıl Sonu Toplantısı ile değerlendirdi. İTÜ Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Üniversitemizin 250. yıla doğru emin adımlarla ilerlerken ülkemizin geleceğini şekillendirdiğini ve bu doğrultuda hazırlanan 2017-2021 Stratejik Planı’na göre devam eden ve 2020’de hayata geçirilecek projeleri İTÜ Ailesi ile paylaştı.


yil-sonu-toplantisi-2019 (7)
Değişimi ve Gelişimi Hedefleyen Eğitim ve Öğretim

Üniversite olarak verdiğimiz danışmanlığın önemine dikkat çeken Rektörümüz, danışmanlık dersi ve kariyer danışmanlığı dersleri sayesinde, 2019-2020 Bahar Yarıyılı’ndan itibaren öğrencilerimizin mesleğin ve sektörün geleceğini belirleyeceklerinin altını çizdi. Kariyer danışmanlığı sisteminin İTÜ’de yerleştiğini belirten Karaca, sistem sayesinde öğrencileri akademik eğitimin yanı sıra profesyonel yaşama hazırladıklarını belirtti.

İTÜ Dijital Laboratuvar Yönetim Sistemi’nin 2019 yılının başında açıldığını hatırlatan Karaca, İTÜ genelinde laboratuvar yönetim sistemine kayıtlı 557 aktif laboratuvar bulunduğunu bu laboratuvardan 407 tanesinin sisteme veri girişi yaptığını söyledi. İTÜ’nün Araştırma Üniversiteleri arasındaki yayın sayılarını ve bütçe rakamlarını da paylaşan Karaca, 2018 yılı itibariyle 113 milyon TL bütçe 1212 proje yapıldığını aktardı.

Ayazağa Yerleşkemiz Dünyanın 54., Avrupa'nın ise 29. En Yeşil Kampüsü


Üniversitemizin uluslararası görünümünü katkı sağlayan her türlü sıralamada kendisine yer bulduğunu aktaran Karaca, üniversite kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında İTÜ’nün bir yılda 13 basamak birden yükselerek “Dünyanın en yeşil 54’üncü Kampüsü” olduğunu söyledi.

Üniversite-sanayi iş birlikleri kapsamında yapılan protokolleri, alt yapı ve üst yapıdaki değişimleri anlatan Karaca, sporda, sosyal sorumlulukta ve diğer alanlardaki gelişmeleri paylaştı. Yönetim olarak hizmet içi eğitimlere ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Karaca, stratejik planlama doğrultusunda 2019 Şubat’ta Kurumsal Akademi Eğitimlerine başlandığını, 856 kişinin eğitime katıldığını ve mesleki, kişisel gelişim, kültür-sanat atölyeleri ve güncel konular olmak üzere 63 konu başlığında 140 eğitimin verildiğini bildirdi.

İTÜ Çekirdek Dünyada İlk 5’te

İTÜ ARI Teknokent’in yıl sonu rakamlarını paylaşan Karaca, son iki yıldaki ihracat rakamlarındaki artışa dikkat çekti. Prof. Dr. Karaca, 300’den fazla teknoloji firması ve 7.000’den fazla AR-GE personeli ile firmalarının 2018 yılında 614 milyon $ ciro; 51,8 milyon $ AR-GE ihracatı 2019 toplam ciro 2,4 milyar TL, 2019 AR-GE ihracatının 51 milyon $ olduğunu söyledi.

Ülke genelinde 2.424 girişime ve 5.432 girişimciye destek verdiklerini belirten Karaca, 135 milyon TL’yi aşkın yatırım alan İTÜ Çekirdek girişimlerinin toplam değerlemesinin 1 milyar TL’yi aştığını ifade etti. Singapur, Ukrayna, Hindistan, Hollanda gibi yerlerin de bulunduğu 30 farklı ülkeden başvuru aldıklarını belirten Karaca, Big Bang Startup Challenge 2019’da İTÜ Çekirdek girişimleriyle birlikte 52 milyon TL’lik kaynağa ulaşıldığını söyledi.

Ödül Alan İTÜ’lülere Tebrik


Rektörümüz konuşmasının son bölümünü ise İTÜ’nün 2019 enlerine ayırdı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bulunan; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı), TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” ile “2019 TÜBA Fuat Sezgin Özel Ödülleri” açıklandığını hatırlatan Karaca, İTÜ’lülerin 3 kategoride ödüle değer görüldüğünü söyledi. Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Güneş Karabulut Kurt ile Doç. Dr. Hülya Cebeci, Türkiye Bilimler Akademisi 2019 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne (TÜBA-GEBİP), Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Atilla Bir’in Fuat Sezgin Hizmet Özel Ödülü’ne, mezunlarımız Ahmet Selami Çalışkan ve Mehmed Ali Çalışkan’ın İTÜ’nün akademik sponsorluğunda kurdukları İstanbul Cezeri Müzesi; El-Cezeri'nin makine replikasyonlarını içeren çağdaş müzesi ve Türkçe’ye kazandırdığı eserle Fuat Sezgin Kurumsal Özel Ödülü’ne değer görüldüğünü iletti. Karaca kadın akademisyenlerimizin başarısının kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi ve alkışladı. Alexander von Humboldt Vakfı’nın George Forster Araştırma Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aral Okay’a, Humboldt Araştırma Ödülü’ne değer görülen Prof. Dr. Yusuf Yağcı’ya ve Temel Bilimler Alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne değer görülen Prof. Dr. Ahmet Gül’e tebriklerini iletti.

Sahne Sırası İTÜ’ye Emek Verenlerin

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) konseriyle devam eden Yıl Sonu Toplantısı’nda, bu yıl emekli olan İTÜ’lülere plaketleri; hizmette 30., 40. ve 50. yılını dolduran İTÜ’lülere ise teşekkür belgeleri verildi. Hemen ardından, günün anısına hatıra fotoğrafları çekildi. 2019’a veda niteliğindeki etkinlik, fuaye alanındaki ikramla sona erdi.
İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.