31 Ara 2019

İstanbul Öğretmen Akademilerine İTÜ’den Tam Destek

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen İstanbul Öğretmen Akademileri uygulamalarına destek oluyor. Teknoloji Akademisi ve Yapay Zekâ Atölyesi gibi eğitim programları ile öğretmenlerin donanımlarını artırılması hedefleniyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Öğretmen Akademileri kapsamında düzenlenen ve toplamda 20 hafta sürmesi beklenen seminer dizisinin yedincisinde Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Gülşen Cebiroğlu Eryiğit öğretmenlerle buluşan ilk isim oldu. Doç. Dr. Hatice Köse ise Yapay Zeka Farkındalık Seminer Dizisi kapsamında 26 Mart 2020 Perşembe günü “İnsan-Robot Etkileşiminde Yapay Zeka” başlıklı konuşması ile öğretmenlerle bir araya gelecek.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü İstanbul Salonunda düzenlenen seminerde Dr. Gülşen Cebiroğlu Eryiğit, yapay zekânın en önemli konularından biri olan doğal dil işlemeyi anlattı.

Seminerde, yapay zekânın en zorlu alanı olan doğal dil işlemeyle ilgili olarak insan-bilgisayar, bilgisayar-bilgisayar, bilgisayar-insan iletişimi üzerine konulara değinen Dr. Eryiğit, günümüz teknolojilerinin gelişebilmesi için doğal dil işleme konusunun kilit bir önem taşıdığını vurguladı. Alandaki çalışmaların genellikle İngilizce üzerine olması, bu alanda Türkçe üzerine de çalışmalar yapılması gerekliliğine değinen Eryiğit, yapılacak her çalışmanın teknolojiyi üreten, katma değerli bir ürüne dönüştüren Türkiye için önemli bir adım olacağını ifade etti.

Doğal Dil İşleme Temelleri ve Türkçede Doğal Dil İşleme Projeleri

Öncelikle, doğal dil işlemenin temelleri, doğal dil işleme nedir, doğal dil işlemede kullanılan etiketler, doğal dil işleme evreleri, görevleri, Türkçe doğal dil işlemenin farklılıkları üzerinde duran Eryiğit, "Doğal dil işleme, bilgisayarların insanların kullandığı dilleri anlamasını ve işlemesini sağlayan bir teknolojidir. Şu an yapılan araştırmaların yüzde doksanı İngilizce üzerine yapılmaktadır." dedi.

Türkçe doğal dil işleme örnek projeleri, Türkçe doğal dil işleme yazılım zinciri, çeviri, diyalog sistemleri, bilgi çıkarımı sistemleri, duygu analizi konularını açıklığa kavuşturan Eryiğit, "Doğal dil işleme, bir yapay zekâ sistemi aracılığı ile insanın bilgisayarla/insanın insanla iletişimini kurmaya/artırmaya çalışmak demek. Dolayısıyla bilgisayar bilimlerinin tam ortasında ve paydaş olan bir disiplin. Türkçenin bu konudaki tüm kazanımlarını Dünya dillerine bir imkân olarak sunmak amacını taşıyoruz." şeklinde konuştu.

Seminerler Dizisi, Atölyeler ve Ürünler

Yapay Zekâ Atölyesi, geçen eğitim öğretim yılında öğretmenlerimize yapay zekâ konusunda farkındalık oluşturmak, alandaki ilgili öğretmenlerle toplantı ve çalıştaylar düzenleyerek öğretmen ve öğrenci eğitimleri üzerine gerekli kararları almak ve ilgililere sunmak, üniversitelerle iş birliği yapmak, pilot eğitimler düzenlemek amacıyla kuruldu.

Atölye kapsamında 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında birçok farkındalık semineri, atölye, webinar ve eğitim planlandı. Şimdiye kadar 500 yönetici, öğretmen, veli ve öğrencimizin katıldığı etkinliklerin yıl sonuna kadar 2 bini aşması bekleniyor.

2020 yılında Blockchain ve IoT, Veri Analitiği Atölyeleri, Veri Okuryazarlığı Seminer Dizisi, Öğrenciler için Yapay Zekâ Farkındalık Seminer Dizisi, Boeing ve Bilim Kahramanları Derneği ile Uzay ve Havacılık Eğitimi etkinliklerini de planlıyor. Tüm bu kazanımlar çerçevesinde yapılacak Yapay Zekâ Çalıştayı için önemli bir zemin hazırlanıyor. Ardından da Yapay Zekâ Öğretmen Eğitimi Programı ile tüm Türkiye'nin hizmetine sunulacak bir çerçeve programın yazılması hedefleniyor.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.