24 Oca 2020

Prof. Dr. Mustafa İnan’ın “Başyapıtı” İngilizce Yayımlandı

Prof. Dr. Mustafa İnan’ın Türkçe 10. baskısı yapılan “Cisimlerin Mukavemeti” kitabı İngilizce’ye çevrilerek İTÜ Vakfı tarafından yayımlandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İlk baskısı 1967 yılında yapılan Cisimlerin Mukavemeti kitabı yalnızca öğrencileri için değil, mühendisler için de kaynak kitap olma özelliği taşıyor. Kitabın İngilizce çevirisi 10. baskıyla birlikte, 53 yılın ardından dünya eğitimine katkı sağlamak üzere yayımlandı.

“İnan’ın başyapıtı”nı Öğrencisi Prof. Dr. Sedat Sami Çevirdi

Kitabın İngilizce’ye çevirisi, Prof. Dr. Mustafa İnan’ın öğrencilerinden Illinois Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Sami tarafından dil açısından güncellenmiş olan 10. baskısı üzerinden yapıldı. Prof. Dr. Sami, “İnan’ın başyapıtı” şeklinde nitelediği kitabın önsözünde kaleme aldığı bu çevirinin kendisi için taşıdığı anlamı ve eserin dikkat çekici özelliklerini vurguluyor.

Cisimlerin Mukavemeti Kitabı

İTÜ Vakfı, Cisimlerin Mukavemeti kitabının 1988 yılındaki 6. baskısından itibaren günümüze kadar tüm basımlarını gerçekleştirerek 10. baskıya ulaştırdı. Kitabın İngilizce çevirisi “Strength of Materials” da bu baskıyla birlikte yayımlandı. Kitabın Türkçe ve İngilizce basımlarının tüm telif haklarının Prof. Dr. Mustafa İnan’ın oğlu Hüseyin İnan tarafından İTÜ Vakfı’na bağışlanmasıyla Prof. Dr. Mustafa İnan adına burs olarak öğrencilere ulaşıyor.

Prof. Dr. Mustafa İnan hakkında

Mustafa İnan, 1911 tarihinde ilk ve orta okulu bitirdiği Adana'da dünyaya geldi. Ortaokul son sınıfta leyli meccani (parasız yatılı) sınavını kazanarak Adana'da yatılı okudu ve bu okulu birincilikle bitirdi.

Ardından Mühendislik Mektebi’ni birinci olarak bitiren Mustafa İnan, doktorasını İsviçre'deki Zürih üniversitesinde Eidgenössiche Technische Hochschule'de (ETH) yapıp, orada kalması için yapılan teklifi kabul etmeyip Türkiye'ye geri döndü. Mustafa İnan, doktorası sırasında ilgilenmeye başladığı Foto-elastisite konusunda araştırma yapmış ilk Türk bilim insanıdır.

Doktorası bittikten sonra yurda dönen Mustafa İnan, 30.09.1941 tarihinde Yüksek Mühendis Mektebi’nde (İTÜ) Teknik Mekanik ve Mukavemet Muallim Muavinliği’ne atandı. Prof. Dr. Mustafa İnan, 1954-1957 yılları arasında İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanlığı yaptı. 1957-1959 yılları arasında da İTÜ Rektörlük görevinde bulundu.

Vefatından 4 sene sonra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Bilim Kurulu, 9 Ağustos gün ve 134 sayılı toplantısında Mustafa İnan'a 1971 Hizmet Ödülü verilmesi kararlaştırıldı.

Kitap ile ilgili ayrıntılı bilgi ve satış noktalarına www.ituvakif.org.trwww.ituyayinlari.com linkelerinden ulaşabilirsiniz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.