03 Şub 2020

Bilim İnsanlarımızdan Elazığ Depremine İlişkin Değerlendirme

24 Ocak 2020 Cuma günü, TSİ 20:55’te Elazığ’ın Sivrice ilçesinde Doğu Anadolu Fayı’nın Pütürge segmentinin kısmen kırılması ile T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre moment büyüklüğü 6.8 olan bir deprem meydana gelmiştir. Depremi takiben üniversitemizin Jeoloji Mühendisliği Bölümü üyelerinden Prof. Dr. H. Serdar Akyüz, Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Zabcı ve Arş. Gör. Müge Yazıcı, deprem bölgesine hareket ederek, 26 Ocak Pazar gününden itibaren saha gözlemlerine başlamışlardır.

Üniversitemizin diğer mensuplarının yanı sıra, Aktif Tektonik Araştırma Grubu’nun Fırat Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ndeki diğer üyeleri ile koordineli olarak çalışan saha ekibimiz, Sivrice (Elazığ) ve Pütürge (Malatya) arasında 3 gün boyunca yoğun bir arazi çalışması yürütmüş, deprem ile doğrudan veya dolaylı olarak oluşmuş yer deformasyonlarını hem yerden hem de insansız hava araçları kullanarak incelemişlerdir.