06 Şub 2020

İTÜ’lüler Bitkileri Teknolojiyle Tanıyor

Ayazağa Yerleşkemiz içerisindeki biyolojik çeşitlilik veri tabanının hazırlanmasına ve kayıt altına alınmasına yönelik yapılan “QR (Quick Response) Kod Bitki Tanıma Sistemi” projesi hayata geçti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi içerisindeki biyolojik çeşitliliğin veri tabanının hazırlanmasına ve kayıt altına alınmasına yönelik yapılan proje tamamlandı. İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve İTÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan bitki sistemlerindeki QR (Quick Response – Çabuk Tepki) yazılımı İTÜ’nün kullandığı Mozaik İçerik Yönetim Sistemi ile entegre çalışıyor.

Projenin amacı, kampüs sakinlerinin kampüsteki bitkiler hakkında detaylı bilgi edinmesini sağlamak, farkındalık yaratmak ve merak uyandırmak olan projede “Yeşil Kampüs” bilginin odağı haline geliyor.

“QR Kod Bitki Tanıma Sistemi” projesiyle ilk olarak kampüsümüzdeki endemik bitki türlerine ait bitkilerin genetik kaynakları oluşturuldu ve İTÜ Yeşil Kampüs web sitesine yönlenen QR kod sistemine kaydedildi.

Yeşil Kampüs projemizin tüm süreçlerini yürüten Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tayfun Kındap bitkilerin QR kodla buluştuğu sistem için: “Üniversitemizin Yeşil Kampüs çalışmalarının görünür kılınması bizim için çok önemli. Aslında alt yapıyla ilgili çok geniş çaplı çalışmalar devamlı olarak yapılıyor ve iyileştiriliyor. Ancak işlerin niteliği gereği hedeflerimizin sonuçlarını ise belirli konularda görünür kılabiliyoruz. Mesela yeşil alan çalışmalarımız sadece İTÜ'lülerce değil, tüm İstanbullularca takdir görüyor. QR sistemimiz de ilklerden. İTÜ Ayazağa Kampüsü biyoçeşitliliğiyle literatüre girmiş bir bölge. Adeta bir laboratuvar. Bizler hem bu flora ve faunayı koruyor hem de QR kod sistemimizle kampüs sakinlerimizin bilgilenmesini sağlıyoruz." dedi.

60’a Yakın Endemik Bitki Hakkında Bilgi Elde Etmek Mümkün

Bu gibi yenilikçi projelerle İTÜ Yeşil Kampüs’ün daha da gelişeceğini belirten Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Sis Karaman Alkan, “Biz kampüsün içindeki endemik olduğunu bildiğimiz bitkilere bir künye hazırladık. Bu bir web ara yüzü üzerinden çalışıyor. Endemik bitkilerin önüne bir obje tasarladık. Objenin üzerinde bulunan QR kod, akıllı telefonlarınızdaki QR kod okuma uygulamasıyla taratıldığında doğrudan web sitesine yönleniyor. O web sitesinden bitki hakkında bilgi ediniyorsunuz. Sadece adı değil; nasıl yetiştiği, özelliklerinin ne olduğu, ne işe yaradığı ve kampüsün neresinde bulunduğu gibi bilgileri de elde edebiliyorsunuz.” dedi.

Uygulamanın şu an sadece Ayazağa Kampüsü için yapıldığını ve ilerleyen zamanlarda tüm kampüslerimize uygulanacağını aktardı. Alkan, “İlk pilot uygulamayı sayısı az olması sebebiyle Ayazağa’daki 60 kadar endemik bitki üzerinde gerçekleştirdik. Diğer tüm bitkilere de bu QR kodları ekleyeceğiz. Ayrıca, kampüsümüzdeki heykellere de bilgi panolarını yerleştirdik ve QR kodlarını ekledikçe heykeller ve sanat yapılarıyla ilgili bilgiler de elde edilebilecek.” dedi.

Endemik bitkilerden Erguvan hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

İTÜ Yeşil Kampüs Hakkında

İTÜ “Yeşil Kampüs” projesi ile doğaya ve insana saygılı bir anlayış benimsendi. Kampüs içindeki doğal hayat korunarak, kısa ve uzun vadeli bir yapılandırma projesi başlatıldı. Bu projenin amacının ise insana ve çevreye saygılı bir bilinç oluşturmak olduğunun altı çizildi.
İTÜ’nün yeşil kampüs anlayışı çerçevesinde hayata geçirdiği projelerden bazıları şöyle:
Bisiklet kenti İTÜ anlayışı ile kampüs içinde inşa edilen bisiklet ve yürüyüş yolları, geri dönüşüm bilincini yerleştirmek amacıyla oluşturulan konteyner bölgeleri, engelli personelin başına getirildiği engelli birimi, açık ve kapalı spor alanları, peyzaj estetiği ile bütünlük oluşturan doğal yaşam alanları, atık suyunun ve yağmur suyunun kazanılması için kullanılan doğa dostu inşa malzemeleri, İTÜ Gölet rekreasyon çalışmaları.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.