06 Şub 2020

Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ı Saygıyla Andık

İTÜ İnşaat Fakültesi 1958 yılı mezunumuz ve 1977-1980 yılları arasında İTÜ Rektörlüğü yapan merhum Prof. Dr. Nahit Kumbasar için anma toplantısı düzenlendi. İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi merhum Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ın ismi akademisyenlik yaptığı ve idari görevlerde bulunduğu fakültenin konferans salonunda yaşayacak.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Üniversitemiz senatosu ve yönetim kurulunun 11 Eylül 2019 tarihinde aldığı kararla merhum hocamız Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ın anısını yaşatmak üzere İnşaat Fakültesi Konferans Salonu’na ‘Prof. Dr. Nahit Kumbasar Konferans Salonu’ ismi verildi.

Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ın Üniversitemize ve fakülteye olan katkılarından dolayı adının yaşatılmasında sınıf arkadaşı Y. Müh. Haşim Gürdamar önemli bir rol üstlendi.


nahit-kumbasar-anma (5)
“Mezunlarımızın Aidiyeti Gelecek Nesillere Örnek Olacak”

Prof. Dr. Nahit Kumbasar ile tanışıklığının öğrencilik yıllarına dayandığını belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Merhum hocamız gerçekten çok nezih bir insandı; kibardı, insan sevgisiyle dolu mümtaz bir şahsiyetti. O kadar disiplinliydi ki, son görüşmemizde verdiği belgeler üniversite yönetim kurulu ve senatosunda alınan kararların hepsini içeriyordu ve hepsi elle yazılmıştı. Bu kadar ciddiyeti, işine sadık ve iş disiplini olan bir insandı. Bütün mezunlarımız gerçi öyledir ama eskiler bir farklı; her şeyi yazarlardı. Mütevaziliği hat safhadaydı, yaşantısını hiç değiştirmedi. Öyle bir mümtaz şahıstı. Bu açıdan gerçekten kendisinin isminin buraya verilmesi sembolik bir yer olarak anlam taşıyor. Sembolik olmasının yanı sıra çok kullanılan bir mekân. Adının sürekli yaşatılacağı konusunda da gerçekten sınıf arkadaşı Haşim Bey’e ve ailesine gönülden şükranlarımı sunuyorum. Mezunlarımızın üniversite aidiyeti ve bağlılıkları da çok yüksek. Hocamızı şükran ve minnetle yad ediyoruz. İnşallah gelecek nesillere iyi bir örnek olmasını temenni ediyorum.” dedi.


nahit-kumbasar-anma (4)
“Nahit Kumbasar’da Bizim Sınıfın Mustafa İnan’ı idi.”

Toplantıda konuşan değerli mezunumuz Yüksek Mühendis Haşim Gürdamar “Bugün üniversitemizde takriben 60 yıl hizmet etmiş bir arkadaşımızı anmak ve ismini yaşatmak için bir araya geldik. Bu toplantının Nahit Kumbasar’ı anmakla birlikte üniversitemize hizmet vermiş insanları anmak için de yapıldığını düşünüyorum. Üniversiteye hizmet etmiş insanlara değer verildiğini bundan sonra da Üniversitemiz için çalışan insanlara cesaret ve gayret vereceğimiz ümit ediyorum. Nahit Kumbasar’ı anma imkânı veren Rektörümüz Mehmet Karaca’ya ve Dekanımız Ünal Aldemir’e özellikle teşekkür ediyorum. Değerli akademisyenler, sizler Nahit Bey’in olduğu gibi yetiştirdiğiniz talebelerin başarılarını göremeyebilirsiniz ama onlar sizi minnetle, saygıyla her zaman anarlar. Bizim de yaptığımız gibi. Biz bütün İstanbul Teknik Üniversitesi mezunları Cumhuriyet Türkiye’sini bayındırlık olarak, ekonomi olarak geliştirmeye çalıştık. Bu, Teknik Üniversitenin ve Nahit Kumbasar gibi siz kıymetli hocaların gayretiyle yetiştirdiğiniz Teknik Üniversitenin mühendisleriyle oldu. Eğitimli, bilgili insanlarımız olmadan başarılı olunamaz, ekonomik büyüme ve refah olmaz.” dedi.

Konuşmasında, Nahit Kumbasar’la üniversite yıllarındaki anılarına da yer veren Gürdamar, “Nahit çok zeki, hafızası çok kuvvetli, edebiyatı seven ve iyi şiir okuyan bir arkadaşımızdı. Biz ders aralarında dışarıya çıktığımızda Nahit oturup kitap okurdu. Roman okurdu hem de ders kitabı değil. Yani o dersleri biliyordu sanki. Biz imtihanlar için çalışırken, hani inekliyoruz diye tabir edilir ya, Nahit yine sakin bir yer bulur ve romanını okumaya devam ederdi.”

Üniversite sonrası asistanlık ve rektörlük yıllarına da değinen Gürdamar sözlerine şöyle devam etti: “Nahit Kumbasar o zamanın Anadolu’dan gelen bütün insanları gibi, benim gibi, zor şartlarda okudu. Bizim efsane hocamız Mustafa İnan’dı. Nahit Kumbasar’da bizim sınıfın Mustafa İnan’ı idi. Yani söyleneni bir kere dinleyip çalışmaya ihtiyaç hissetmeden başarılı olan bir insandı.”

İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisleri olarak üniversitemizle her zaman gurur duyduklarını söyleyen Gürdamar, “Arı rozeti bize saygınlık kazandırdı. Bundan sonra da bu kalitenin yükselerek devamını diliyoruz. Üniversite yönetimi, mezunları ve özellikle emekli öğretim üyeleri ve onların yakınlarıyla ilgilenmelidir. Bu davranış üniversitemizi daha büyütür daha güçlendirir. Nahit Kumbasar ismini yaşatmak için bu salona ismini veren İTÜ senatosuna, rektörlüğe, dekanlığa, bütün 1958 İnşaat Fakültesi mezunları olarak teşekkür eder ve hepinize saygılar sunarız.” diyerek sözlerini noktaladı.

“Müziğin Makamlarının Matematiksel Temellerini Araştırırdı”

Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ın kızı ve İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Kumbasar babası ile ilgili duygularını şöyle dile getirdi: “Babam edebiyata meraklıydı, hobi olarak müziğin makamlarının matematiksel temellerini araştırırdı. Hareketli bir insandı, yürümeyi sevdiğini kırklı yaşlarında, bunu dağlarda yapmayı altmışlı yaşlarında keşfetti. Belki de Kaçkar Dağları’na dayanan kökleri nedeniyle. Karadeniz’deki köyü İkizdere (Cimil Yaylası) oradan nüfusunu hiçbir zaman aldırmadı. Dağlarda kendini iyi hissettiğini ileriki yaşlarında fark etti.”

Bugüne kadar binlerce bilim insanı yetiştiren ve ömrünü eğitime adayan Prof. Dr. Nahit Kumbasar için düzenlenen anma törenine Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İnşaat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ünal Aldemir, değerli mezunumuz Haşim Gürdamar, mezunlarımız, emekli hocalarımız, Kumbasar Ailesi ve sevenleri katıldı.

İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal Aldemir ve Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ın ilk doktora öğrencilerinden değerli mezunumuz Prof. Dr. Zeki Hasgür’ün konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın Y. Müh. Haşim Gürdamar’a plaket takdimiyle etkinlik sona erdi.

Prof. Dr. Nahit Kumbasar Hakkında

Prof. Dr. Nahit Kumbasar, 1934’te Bayburt’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bayburt’ta tamamladı. Daha sonra Haydarpaşa Lisesi’ni 1953’te bitirerek İTÜ İnşaat Fakültesi’ne başladı. İnşaat Fakültesi’nden 1958 yılında Yüksek Mühendis olarak mezun oldu. Aynı yıl İnşaat Fakültesi’nin Betonarme ve Yüksek Mukavemet Kürsüsü'nde asistanlık yapmaya başladı. 1962 yılında doktora çalışmasını tamamlayarak Dr. Müh. unvanını aldı. 1965-1967 yılları arasında ABD’de University of Colorado’da araştırma yaptı ve misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1968 yılında doçent unvanını alarak 1969’da Betonarme ve Yüksek Mukavemet Kürsüsü’nde Doçent kadrosuna atandı. Daha sonra Mühendislik Mimarlık Fakültesi Betonarme-Ahşap ve Çelik Yapılar Kürsüsü doçent kadrosuna 1973 yılında naklen geçti ve 1974 yılında aynı kürsüde profesör oldu. 1975-1977 yılları arasında sırasıyla, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi dekan yardımcılığı, üniversitemizde rektör yardımcılığı ve 1977-1980 arasında üniversitemizde rektör görevinde bulundu. 2000 yılında emekliye ayrıldı. Emeklilikten sonra İnşaat Fakültesi’ndeki arkadaşları ile çalışmalarına; araştırma ve uygulama projelerinin çözümünde, doktora öğrencilerinin tezlerine katkı sağlamaya devam etti. Betonarme yapılar, plak ve kabuk teorisi ve deprem mühendisliği konularında yayınları bulunan Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ın bir oğlu, bir kızı ve bir torunu vardır. Merhum Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Nahit Kumbasar’ı yenik düştüğü ağır bir hastalık nedeniyle 10 Ekim 2017’de kaybettik. İTÜ camiası Kumbasar’ı uzun süre hizmet verdiği Taşkışla’dan uğurladı.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.