21 Şub 2020

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca'dan 21. Yüzyıl Üniversiteleri

İTÜ Kurumsal Akademi 2020 Bahar Dönemi eğitim programları 19 Şubat 2020 Çarşamba günü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından verilen "21. Yüzyılda Üniversite" başlıklı sunumu ile başladı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 21 Şubat 2020

Üniversitemizin idari kadrosunun kişisel, yönetsel ve mesleki alanlardaki bilgi, beceri ve iletişim ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefleyen İTÜ Kurumsal Akademi’nin 2020 Bahar Dönemi Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca'dan "21. Yüzyılda Üniversite" konulu dersi ile başladı. Kurumsal Tarih dersi kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın yaptığı sunum ilgiyle dinlendi.

İTÜ’nün stratejik planları doğrultusunda ülkemizdeki kamu kurumları arasında ilk defa hayata geçirilen İTÜ Kurumsal Akademi eğitim ve atölye çalışmalarının geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi göreceğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca programda emeği geçenlere teşekkür ederek sunumuna başladı.

Üniversiteler, Değişim, Toplum ve Dönüşüm

Konuşmasında bilginin gücüne ve önemine işaret eden Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Günümüzde bilgiyi üreten, dönüştüren ve satan kazanır.” dedi. Bilginin üretimi, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik, sosyal sorumluluk, küresel farkındalık ve rekabet, sosyal inovasyon ve gelişim, dijitalleşme (endüstri 4.0, toplum 5.0) sürekli eğitim, ekolojik sorumluluk (sürdürebilirlik) gibi kavramların günümüzde öne çıktığını ve toplumsal değişimin yaşanmasında önemli unsurlar olduğunu ifade etti.

Ulaşım, konaklama, perakende iletişim, banka ve eğlence sektöründe mekansız şirketlerin hayatımızda yerini aldığını vurgulayan Karaca, “IT teknolojileri başta olmak üzere, sosyoloji, tarih, tıp, gibi hemen hemen her alanda büyük veri bulunuyor. Büyük veriye hâkim olanlar, işleyenler ve satanlar günümüzün kazananlarıdır.” dedi


itu-ka-2020-2 (2)
“İTÜ, Bu Topraklarda Modern Anlamda Kurulan En Eski Üniversitedir.”


Üniversitelerin tarihine ve gelişim sürecini sayılarla ve örneklerle anlatan Karaca, Bologna Üniversitesinin modern anlamda ilk üniversite olduğunu söyledi. Selçuklu ve Osmanlı döneminin eğitim yuvalarının çeşitliliğinden ve tarihsel süreçlerinden bahseden Karaca, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin modern anlamda bu topraklardaki en eski üniversite olduğunu söyledi. Üniversitelerinde her şey gibi kendi içerisinde değişerek dönüştüğünü ifade eden Karaca, zaman içerisinde üniversitelerdeki yapısal değişimleri ve gelişmeleri kronolojik bir çerçevede aktardı. Karaca,19. yüzyılda 1. nesil üniversitelerin yalnızca eğitim odaklı olduğunu, 20. yüzyıla gelindiğinde 2. nesil üniversitelerin eğitimin yanında araştırma ve yayın yapma kavramı getirdiklerini, 21. yüzyılda ise üniversitelerin artık 3. nesil ve 4. nesil olarak tanımlandığını söyledi. 3. nesil üniversitelerde eğitim, araştırma, inovasyon ve girişimcilik, topluma faydalı model ve patentin ön planda olduğunu aktaran Karaca, üretilen şey her ne olursa olsun toplumsal bir fayda sağlaması gerekiyor.” diye konuştu.

“İTÜ Girişimcilik Ekosistemi Kendisi Oluşturuyor.”

Konuşmasının sonlarına doğru İTÜ girişimcilik ekosistemi de değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Karaca Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin merkezinin “İTÜ ARI Teknokent Girişimcilik Ekosistemi” olduğunu söyledi.

Karaca, “İTÜ ARI Teknokent’in küresel bir marka haline geldi. Dünyadaki lider üniversitelerin kuluçka merkezlerini karşılaştıran uluslararası UBI Global endeksine göre, İTÜ ARI Teknokent’e bağlı Erken Aşama Kuluçka Merkezi olan İTÜ Çekirdek’in, yeni sıralamalarda ilk 5’te yer aldı. İTÜ bu işin, araştırmanın ve girişimciliğin merkezinde bulunuyor. İTÜ, mezunları ve mensuplarıyla birlikte, proje portföyü ile öğrencilerimize ve mezunlarımıza iş hacmi sağlamış olacağız.” dedi.

Program sonunda katılımcılardan yöneltilen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Karaca yeni dönemin hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum diyerek sözlerini noktaladı.


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.