12 Mar 2020

8 Mart’ta Yaratıcı Endüstri ve Teknolojide Kadınların Yarattığı Farkı Konuştuk

Yaratıcı endüstriler ve teknoloji ara kesitinde çalışmaları olan ve fark yaratan kadınların konuk olduğu etkinlikte öne çıkan ortak tema yaratıcı endüstrilerin kadın istihdamında ve algısında önemli bir alan olduğu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 12 Mart 2020

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü üniversitemizde birçok farklı temadaki etkinlikle kutladık. İTÜ Bilim Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İTÜ BMT-KAUM) tarafından Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen "Yaratıcı Endüstri ve Teknolojide Fark Yaratan Kadınlar" başlıklı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde çalışanlarımızla birlikte öğrenciler ve davetliler bir araya geldiler.

Yaratıcı Endüstri ve Teknolojide Fark Yaratan Kadınlar etkinliğinin açılış konuşmasını İTÜ BMT-KAUM Müdürü Prof. Dr. Leman Figen Gül, hakların mücadeleyle elde edilebildiğini vurguladığı konuşmasında:

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart, kadın hakları ve mücadelesinin hatırlandığı, değerlendirildiği ve çeşitli ekinliklerle kutlandığı bir gün olmaktadır. 100 yılı aşkın bir süredir devam eden kadın hakları mücadelesinde dayanışma ve bir arada olma, kadın sorunlarına karşı farkındalık yaratmak için önemlidir. Bugün biliyoruz ki; kadınların iş, kültür, eğitim, bilim, mühendislik, teknoloji ve sanat olmak üzere hayatın her alanına katılmaları, etkin varlık göstermeleri toplumların gelişmesi için önemlidir. Bu bağlamda kadınlarımızı kendi hakları için mücadeleye, erkekleri de bu mücadeleye destek olmaya davet ediyorum. Biz bu anlamlı günde kendi alanında başarılı olmuş kadınlara söz hakkı vererek yaptıkları güzel işleri sizlerle paylaşmalarını istedik. Eminim bizlere ilham verecekler. 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününüzü kutlarım.” dedi.


8-mart-kadinlar-gunu-2020 (5)
Yaratıcı Endüstrilerde Fark Yaratan Kadınlar

Prof. Dr. Leman Figen Gül moderatörlüğünde başlayan panelin konukları Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümü ile Çizgi Film ve Animasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, Özlem Tuna Design’dan Özlem Tuna ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Gülname Turan oldu. Birleşmiş Milletler’e göre yaratıcılık ve entellektüel sermayenin temel girdi olarak kullanıldığı, mal ve hizmetlerin yaratıldığı, üretildiği ve dağıtıldığı sektörleri oluşturan yaratıcı endüstriler alanında önemli çalışmalarıyla panelistler fark yarattıkları eğitim, iş ve sosyal sorumluluk alanları üzerine konuştular. Panelde Özlem Tuna kendi markasını yaratırken ve Kapalıçarşı çevresindeki ustalarla eğitimli kadın kimliğiyle çalışırken karşılaştığı zorlukları, bu zorlukların nasıl üstesinden geldiğini anlattı. Nazlı Eda Noyan ise çocuklara yönelik kitaplarında ve yeni hazılamakta olduğu animasyonda toplumsal cinsiyet yüklü karakterlere nasıl yaklaştığını izleyicilerle paylaştı. Gülname Turan’da İTÜ akademik ortaklığıyla 2019 yılında 18bin kadına ulaşan Kız Kardeşim projesinin yaratıcı endüstrilerle olan ilişkisine de değinerek kadın istihdamını destekleme hedeflerini ve vizyonunu paylaştı.

Elif Dağdeviren “Bu filmin başrolünde sen varsın.”

Kadının ekonomik katkısının Sinema ve teknoloji sayesinde ortaya çıktığını belirten film yapımcısı, yazar ve gazeteci Elif Dağdeviren, “Dünyada ne olacağını, neyin trend olacağını, başımıza neler geleceğini anlamak istiyorsanız Amerikan film ve dizilerine bakın. Mesela, Amerikan dizilerine veya filmlerine kadın açısından baktığımızda özellikle filmlerinde eskiden şöyleydi; bir iş kadını çok başarılıysa muhakkak başına kötü bir şeyler gelir. Ya kendisi zaten kötüdür; hırsla gelmiştir oraya birilerini ezmiştir ve yok etmiştir sanki erkekler yapmıyormuş gibi. Ve başına hep kötü bir şeyler gelir, çocuğunu okulun önünde unutur. Ondan sonra işte o çocuğun başına bir şeyler gelir. Kocası işini gücünü bırakır ona koşar ama kadın bırakamıyordur. Çünkü bırakırsa yerine bir erkek gelecektir. O filmlerin tamamının sonunda bu kadınlar ya nedamet geçirirler çocuğa sarılırlar veya o evdeki adama sarılırlar ve derler ki ‘tamam tamam her şeyden önce ailem ve sizsiniz’. Çünkü bir kadının işi ile ailesi mümkün değil bir arada yürüyemez. Bu anlatılıyordu. Şimdi mesela bakın, son 5-10 yılda iş kadınları son derece güçlüler, hayatlarını bir erkek gibi hem aileleriyle hem işlerini dengeleyerek yapabiliyorlar. Eskiden bırakın Amerikan başkanını veya bakan olmasını başrolde asistan kadın yoktu politikanın içinde, hepsi erkekti. Şimdi Amerikan başkanı kadın olan diziler var ve pozitifler. Yani Amerikan başkanı oldu diye Amerika yok olmuyor tam tersine güçleniyor. Neden? Çünkü kadın yapımcılar çoğalmaya başladı ve kadın bakış açısı girmeye başladı. Kadın yazar zaten hep vardı, kadın oyuncu da zaten hep vardı. Sektörlerde kadın yapımcı, kadın genel yayın yönetmeni ve kadın genel müdür olmaya başladı.” diyerek sebebini şu sözlerle açıkladı: “Çünkü çalışandan karar verici pozisyona girdiğiniz andan itibaren, doğal olarak benim Kelebek’te okumak istediğim gazeteyi çıkarmak gibi, kendi varlığınızın izdüşümünü bulacağınız işler yapmaya başlayacaksınız. Kadın yapımcı olur da yalnızca kötü kadın karakterli bir şey yapabilir mi? Dolayısıyla biz sinemanın içinde güçlü kadınları pozitif olarak da görmeye başladık.”

Teknolojide Kadın Derneği ve Teknolojide Fark Yaratan Kadınlar

6 Mart’ta gün boyunca İTÜ BMT-KAUM ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte Heads/Tails Dans Performansının ardından WTECH (Teknolojide Kadın Derneği) Dernek ve Platform Lansmanının İTÜ ayağı da gerçekleşti. İTÜ BMT-KAUM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şule Öğüdücü ve Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney’in günün anlam ve önemine özel konuşmalarında teknolojide fark yaratan kadınlara vurgu yapıldı. Aslanoba Capital’den Hasan Aslanoba’nın konuşmasının ardından WTECH panelleri, Insider CEO’su Hande Çilingir ile İTÜ öğrenci konuşmasının ardından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Yaratıcı Endüstri ve Teknolojide Fark Yaratan Kadınlar” etkinlik programı sona erdi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.