16 Mar 2020

İTÜ’lü Akademisyenden Sağlık Teknolojilerinde Royal Academy of Engineering LIF Birinciliği

Ağır kanamalarda hızlı ve doğru tanı ile erken müdahale hastanın hayatını kurtarır ve kalıcı hasarların önüne geçer. İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü akademisyenimiz Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Can Erten ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Özlem Yalçın’ın kurduğu Mikronos, kanamalı hastaların hayatta kalma ihtimalini %70’e kadar arttıracak pıhtılaşma ölçüm teknolojileri geliştiriyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 16 Mart 2020

İTÜ Arı Teknokent bünyesindeki Mikronos Biyomedikal Firmasının kurucularından Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Can Erten bu proje ile İngiliz hükümeti tarafından fonlanan Royal Academy of Engineering Leaders in Innovation Fellowship’e (LIF) layık görülen 15 Türk girişimci arasına seçilerek Londra’da bir eğitim programına katılmaya hak kazandı. Bu eğitim programı kapsamında iş fikrinin ticarileştirilmesine yönelik farklı alanlardan mentörler ile yürütülen yoğun bir çalışma programı neticesinde Royal Academy of Engineering üyeleri ve yatırımcılardan oluşan jüri üyelerine yapılan sunumlar arasından birincilik ödülüne layık görüldü.

Tıpta Yenilikçi Çözümler


Günümüzde kullanılmakta olan pıhtılaşma ölçüm cihazları, yüksek test maliyetleri ve uzman personel gereksinimleri sebebi ile sağlık kuruluş ve çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olduğundan, bu testlerin yapılmamasından veya yapılıyorsa da sonucu alana dek geçen kaybedilen zamandan dolayı kanamalı hastalar için risk artmakta. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Can Erten’in Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Yalçın ile geliştirdiği kanın pıhtılaşma bozukluklarını tespit eden mikro akışkan tabanlı tıbbi cihaz projesi, geçtiğimiz yıl TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişim “BİGG” programı çağrısı kapsamında 4594 girişimci iş fikri başvurusu arasından desteklenmeye değer görülen 146 girişim arasında yer almıştı. TÜBİTAK BİGG programı kapsamında şirket kurmuş girişimcilerden 15’i İngiltere ile iş birliğinin geliştirilmesine yönelik Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı girişimiyle başlatılan ve TÜBİTAK tarafından yürütülen Kâtip Çelebi-Newton Fonu kapsamında Royal Academy of Engineering tarafından yürütülen “Leaders in Innovation Fellowships” Programı’nda Güney Afrika, Kenya ve Hindistan ile birlikte yer aldı.

Ticarileşmesi Hız Kazandı

Londra ziyareti sırasında İTÜ’lü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Can Erten ve diğer Türk girişimciler Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın’ın davetlisi olarak İngiltere’de yaşayan Türk girişimcilere ve yatırımcılara projeleri hakkında sunumlar gerçekleştirerek projelerinin ticarileştirilmesi için de çalışmalar kaydettiler. İngiltere ve Avrupa’dan çeşitli yatırımcılar ile projenin ticarileştirilmesi üzerine görüşmelerinin daha da arttığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Can Erten, “Açıklanan birincilik sonrası açıkçası çok mutlu oldum. Hem şirketimize olan güvenim arttı hem de üniversitemizi orada böylece temsil etmek güzel oldu. Bu sayede başarımızı taçlandırmıştık olduk.” dedi.

“Hedefimiz bu testi her ambulansa koyabilmek…”

Kan ihtiyacı olan kanamalı her 3 hastanın birinde pıhtılaşma problemi tespit edildiğini belirten Dr. Ahmet C. Erten, “Aslında bizim yaptığımız iş, pıhtılaşma problemlerini tespit etmek üzerine kurulmuş bir sistem. Eğer bu pıhtılaşma problemi zamanında doğru tespit edilebilirse, o zaman bu hastaya müdahalede doğru kan ürününün seçilmesinde çok hızlı karar verilebiliyor. Fakat, bu viskoelastik testler dediğimiz testler pahalı olduğu için maalesef ameliyathanede kısıtlı bilgi veren genel pıhtılaşma testleri haricinde yapılmıyor. Bu genel pıhtılaşma testleri tüm problemleri tespit edemiyor. Açıkçası bizim hedefimiz bu testi her ambulansa koyabilmek, her ambulansa koyup kanamalı bir hastanın daha hastaneye varmadan sonuçların ameliyathaneye bildirilmesini sağlamak. Böylece orada hem zaman kazanmak hem de doğru teşhisi hızlandırmak gibi bir amacımız var. O yüzden küçük ve kimsenin özel eğitimden geçmeden kullanabileceği bir sistem yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Pıhtılaşma ölçüm teknolojilerinin hayatta kalma oranına etkisine değinen Erten, “Dünya’da her yıl 2.5 milyon kişi sırf bu yüzden ölüyor. Ülkemizde de böyle bir sistemin geliştirilmesinde öncülük edebilirsek bu alanda çok büyük başarı sağlarız. Hem de yurt dışından gelen sistemlerin yerine bizim geliştirdiğimiz yerli bir sistem kullanarak bu konuda da ülke ekonomisine destek olmuş oluruz diye düşünüyoruz.” dedi.

Mikrotem ile otomatik analiz

Kartuş bazlı olarak kullanımı kolay, hafif ve taşınabilir dizayn edilen mikro akışkan tabanlı global pıhtılaşma kaşkadı analiz cihazı Mikrotem, İTÜ ve Koç Üniversitesi Laboratuvarları’nda ortaya çıktı. Prototip aşamasında olan cihaz, ileri aşamada araştırma laboratuvarlarına girecek. Eğer orada da başarı sağlanırsa gerekli sağlık sektörü regülasyonlarını sağlayacak sertifikasyonları test ve validasyonlarla tamamlamak için çalışmalara başlayacak. Kan analizi ve mikro akışkan alanında önemli yer edinecek cihazın, ağır kanamalarda pıhtılaşma düzeyini otomatik olarak analiz ederek olası problemleri çok daha hızlı ve düşük maliyetle belirlemesi bekleniyor. Mikrotem cihazı 2021 yılı içinde Türkiye ve dünya çapında sağlık personeli ve kurumlarının kullanımına hazır hale gelecek.

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Can Erten Hakkında

University of Southern California’da lisans eğitim alan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Can Erten, doktora ve yüksek lisans derecelerini Elektronik Mühendisliği alanında kanser teşhis ve tedavisine yönelik çalışmaları ile Kaliforniya Üniversitesi San Diego’da (UCSD) 2005 ve 2010 yıllarında almıştır. Doktora sırasında ve sonrasında Illumina, General Atomics, Oracle, NanoCellect ve Celula gibi çeşitli büyüklükte şirketlere mikro/nanofabrikasyon ve mikroakışkanlar konularında danışmanlık da yapan Dr. Erten, bilimsel çalışmalarına ve öğretim faaliyetlerine 2018’de öğretim üyesi kadrosuna dâhil olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü’nde devam etmektedir.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.