24 Mar 2020

Salgın Hastalıkların Yayılımını Önlemek İçin Tatil Değil Sosyal Mesafe!

Halk sağlığı uzmanları ve bilim insanları, tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni Koronovirüs salgınını yavaşlatmak için sosyal mesafenin hayati önemine dikkat çekiyor. Sosyal yaşamda diğer kişilerle temasımızı azaltmak için aramıza koyacağımız en az 1 metrelik mesafe “sosyal mesafe” olarak tanımlanıyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 24 Mart 2020

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Mart 2020’de yaptığı açıklamayla Yeni Koronavirüs olarak adlandırılan COVID-19 virüsünün pandemi yani dünya çapında salgın bir hastalığa dönüştüğünü duyurdu. Toplumları etkileyen bu yeni salgın hastalığa karşı korunmak için kişisel temizlik ve hijyen standartlarına uymak dışında bir diğer alacağımız önemli tedbir ise gündelik yaşamımızda sosyal mesafemizi korumak…

Yeni Koronavirüs (COVID-19), virüsü taşıyan kişinin ağız ve burnundaki damlacıkların çevreye saçılması ve bu damlacıkların bulunduğu yüzeyle temas eden kişinin virüsü solunum yoluna taşımasıyla yayılım alanı buluyor. Koronavirüs’ün yayılımını yavaşlatmak için önce kendi sağlığımıza dikkat etmemiz ve kişisel temizlik ve hijyen önlemlerimizi almamız gerekiyor. Ancak bilim ve sağlık uzmanları bu salgının toplumda yayılma hızını kesmek için “sosyal mesafe” kavramının da hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Gündelik yaşamda etrafımızdaki kişilerle fiziksel temasımızı azaltarak, en az 1 metrelik bir mesafede tutmak Koronavirüs’ten etkilenme olasılığını da azaltıyor. Bu dönemi bir tatil dönemi olarak değil de kendimize ve çevremize karşı dikkatli ve tedbirli geçirmemiz gereken bir dönem olarak düşündüğümüzde, bir arada yaşayabilmemiz için sosyal mesafemizi korumamız artık bir gereklilik…

Sosyal mesafe hayati öneme sahip

Stanford Üniversitesi Humanities and Science Bölümü Psikoloji Profesörü ve Stanford Sosyal Sinirbilim Laboratuvarı Direktörü Jamil Zaki de COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak için sosyal mesafenin hayati öneme sahip olduğunun altını çiziyor. Zaki, insanların kapsamlı bir izolasyon yerine birlikte ve bağlantıda olabilmesi için sosyal mesafeyi önererek şunları söylüyor; “Özellikle zor zamanlarda insanlar övgü alma, rahatlama ve birbirleri tarafından rahatlatılma dürtüsü hissederler. Yapılan araştırmalar, sevdiklerimizin desteğinin strese ve hatta beynimizin ağrılı elektrik çarpmalarına verdiği yanıtı yumuşattığını gösteriyor. Aksine, yalnızlık, psikolojik olarak zehirlidir; uykusuzluk ve depresyonun yanı sıra bağışıklık sistemi ve kardiyovasküler problemleri arttırır. Kronik yalnızlık günde 15 sigara içmeye benzer bir ölüm riski oluşturur. Toplum sağlığı için hepimiz doğru olanı yapmalıyız, önlemlerimizi almalıyız. Kronik ve yaygın bir yalnızlık yerine sosyal mesafe düzenlemesiyle bir arada kalabiliriz [1].”

Oxford Üniversitesi'nden Küresel Sağlık Politikaları ve Salgın Hastalık Uzmanı Dr. Peter Drobac da Yeni Koronavirüsün global olarak yayılımını kontrol altına almak için sosyal mesafeyi işaret ediyor. Sosyal mesafenin daha önceki salgınlarda da hızlı yayılım başlamadan önce en iyi şekilde çalışan yöntem olduğunu söyleyen Dr. Drobac, Güney Kore’yi örnek göstererek; “Güney Kore, tam bir kilitlenme yaratmak yerine, sıcak buluşma noktalarını hedefleyen sosyal mesafe ve uzaklaştırma yöntemini uygulamayı seçti. Günlük yeni vaka sayısı 851'den 250'ye düştü [2, 3].” diyor.

Risk grubu için sosyal mesafe 3 metre

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Yeni Koronavirüs nedeniyle ölenlerin yüzde 21,9’u 80 yaş üstü kişiler. 10 ila 39 yaşlarındaki kişilerdeki ölüm oranının da yaklaşık yüzde 0,2 olduğu düşünülüyor. Uzmanlara göre, sosyal mesafe özellikle de risk grubunda yer alanlar ve yaşlılar için önemli. Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Margaret Harris, yaşlıların diğer insanlardan yaklaşık 3 metre uzakta durmasını tavsiye ediyor [4, 5].

Üniversitemizde sosyal mesafe önlemleri

Üniversitemizin de kurumsal ve bireysel tedbirlerin toplum sağlığını korumak için çok önemli olduğu bilinciyle, sosyal mesafelendirmeye yönelik aldığı bir dizi önlem bulunuyor. Kampüs içi etkileşimin azaltılması ilkesi doğrultusunda alınan önlemler uyarınca, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın 7/24 esasına göre çalışan kullanıcı hizmetleri, birçok işleminizi farklı kanallar aracılığı ile uzaktan çözüme ulaştırmak için sadece mesai saatleri içinde sunuluyor. Ayrıca E-devlet üzerinden alınabilen belgeler, Üniversitemiz birimleri tarafından elden verilmemektedir. Bunun yanı sıra öğretim üyelerinin araştırma kapsamında lisansüstü öğrencileri ya da diğer paydaşlarla yapacağı toplantılar ve lisansüstü tez savunma jürileri de bir sonraki duyuruya dek online yapılmaktadır.

Detaylı ve güncel bilgi için: http://www.itu.edu.tr/koronavirus 

Kaynaklar:
1.https://news.stanford.edu/2020/03/19/try-distant-socializing-instead/
2.https://www.theguardian.com/world/2020/mar/10/pressure-builds-on-uk-to-step-up-coronavirus-measures
3.https://www.sbs.ox.ac.uk/oxford-answers/coronavirus-why-us-mess-and-how-fix-it-0 
4.https://www.dailymail.co.uk/news/article-8113151/Elderly-warned-care-grandchildren-coronavirus.html 
5.https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/ 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.