06 Nis 2020

İTÜ Kampüslerinde Sanat Var!

İstanbul Teknik Üniversitesi doğal yaşamın korunduğu, sürdürülebilir peyzaj anlayışının hâkim olduğu kampüslerinde güncel sanat eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 6 Nisan 2020

İki asırdan uzun bir süredir Türkiye'nin teknolojik gelişimine liderlik eden İTÜ, kampüslerinde güncel sanata yer vermesiyle de öne çıkıyor. Resim, duvar panosu, heykel gibi farklı sanat disiplinlerinden en güzel örnekler, İTÜ kampüslerinin farklı yerlerinde günlük yaşamın içine sızarak, hayatın bir parçası oluyor. İTÜ’nün Ayazağa, Tuzla ve Taşkışla yerleşkelerinde bulunan 19 heykel arasında tarihe önemli katkılarıyla öne çıkan bilim insanlarının, denizcilerin, bilginlerin ve İTÜ’ye üstün hizmetlerde bulunmuş akademisyenlerin büstleri de bulunuyor.

kampus-heykelleri-web (9)
Ferit Özşen imzalı Bronz Atatürk heykeli


İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde ziyaretçileri ilk olarak, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli karşılıyor. Resmi törenlere de ev sahipliği yapan, ağaçlarla çevrili bir alanda mermer kaide üzerinde yükselen bronz Atatürk heykeli ve arkasında yer alan üç cepheli beyaz mermer kabartma, Heykeltıraş Ferit Özşen imzasını taşıyor. Atatürk Heykeli’nin arkasında yer alan mermerin orta bölümünde yer alan kabartmada Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir.’’ sözü dikkat çekiyor.





kampus-heykelleri-web (1)
Hezarfen Ayazağa’da!


17. yüzyılda yaşayan ve uçmayı başaran ilk Türk olarak kabul gören Hezarfen Ahmet Çelebi, günümüzde İTÜ’nün Ayazağa Yerleşkesinde kanatlanıyor. “Farklı alanlarda çok şey bilen” anlamına gelen “Hezarfen” unvanıyla bilinen Ahmet Çelebi’nin uçmak için Galata Kulesi’nden atladığı ânı simgeleyen heykel, Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından 7 yılı aşan bir sürede tamamlandı. Heykel, 2014 yılında ziyaretçilere açıldı.






kampus-heykelleri-web (5)
İTÜ Açıkhava Heykel Atölyesi’nden çağdaş sanata katkı

İTÜ kampüslerine sanatı taşıyan açık hava heykelleri arasında İTÜ Açıkhava Heykel Atölyesi’nde yapılan heykeller de yer alıyor. Birer metreküplük beyaz mermer bloktan yontulmuş 4 mermer heykel, çağdaş ve minimalist bir sanat anlayışına sahip. Heykeller; okuyan insan, düşünen insan, yapboz ve jeolojik katmanlar gibi İTÜ ile ilgili farklı temalar taşıyor.







kampus-heykelleri-web (2)
İTÜ’nün 250 yılı heykele dönüştü

İTÜ Ayazağa Yerleşkesindeki Arı Kapısı meydanında bulunan “250. Yıl Heykeli” ise İTÜ’nün hikayesine ve geleceğe bakışını temsil ediyor. İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Erkök tarafından 2016 yılında yapılan heykelde yer alan halkalar yeryüzündeki kıtaları ve İTÜ’nün dünya etkisini; kalem figürü bilimi ve mühendisliği; orta kısımda yer alan 250 adet insan figürü ise 250 yıllık İTÜ Ailesi’nin üyelerini simgeliyor.






İTÜ Kampüslerinde sanat var

Yerleşkelerini sadece bilim değil, aynı zamanda bir sanat alanı olarak tasarlayıp kullanmayı hedefleyen İTÜ, çağın yenilikçi akımlarını temsil eden yapıtlara da ev sahipliği yapıyor. Farklı açılardan bakıldığında döngüsel hareketi gözlenebilen Balerin heykeli; matematik ve geometri kavramlarını çağdaş sanat anlayışıyla betimleyen Sonsuz Döngü heykeli; geometrik örüntü önünde kuşu betimleyen heykel ve insan figürlü heykel, bunlardan sadece birkaçı… İTÜ sanat koleksiyonunda bulunan heykellere dair detaylı bilgi için tıklayınız.

Kaynakça: İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı Sanat Tarihi Programı Mezunu Ayşe Canan Atlığ’ın Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Erkmen Birkandan danışmanlığında hazırlanan “Sanat Koleksiyonu Envanteri ve Geliştirilmesi İçin Öneriler” başlıklı yüksek lisans tezi’nden faydalanılmıştır.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.