15 Nis 2020

İTÜ ARI Teknokent Yeni Koronavirüs Salgınıyla Mücadelede Seferber Oldu

İTÜ’lü bilim insanları ile İTÜ ARI Teknokent firmaları ve girişimcileri ürettikleri çözümlerle Yeni Koronavirüs salgınıyla topyekün mücadeleye önemli katkılar sağladı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 15 Nisan 2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (COVID-19) ile mücadelede teknolojinin getirdiği yenilikler ve inovasyon kabiliyeti büyük önem taşıyor. Ucuz maliyetli solunum destek cihazlarından enfekte hasta nakline yönelik sedyelere kadar pek çok ihtiyaç için çözüm geliştiren İTÜ ARI Teknokent firmaları ve girişimcileri, sürece katkı sağlamak için adeta seferber oldu.

Hızlı Patojen Test Kiti Koronavirüs tanısını 90 dakikada koyuyor

İTÜ ARI Teknokent'in biyoteknoloji firmalarından Bioeksen, Koronavirüs tanısını 90 dakika gibi kısa bir sürede koyabilen hızlı patojen kiti geliştirdi. T.C. Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Viroloji Laboratuvarı'nın ortak Ar-Ge çalışmasıyla ortaya çıkan ve seri üretimine başlanan kitin, tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüsle mücadelede sağlık personelinin elini güçlendirmesi bekleniyor. Geliştirdikleri kitle ilgili bilgi veren Bioeksen Kurucusu Canan Zöhre Ketre Kolukırık, "Yeni Koronavirüs salgını ortaya çıktığında, zaten iş birliği içerisinde olan HSGM ve Bioeksen, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rehberliğinde hızlı bir aksiyon alarak, 2 hafta gibi kısa bir süre içerisinde salgına yol açan virüsün (SARS-CoV-2) tespiti ile ilgili bir kit geliştirdi ve Bioeksen bu kitin üretimine geçti. Geliştirdiğimiz kitin dünyadaki diğer muadillerinden farkı, virüsün kesin tanısında klinik olarak doğru sonuçları yaklaşık 90 dakika gibi kısa bir sürede vermesi." dedi.

İTÜ ARI Teknokent’ten sağlık çalışanlarına özel maske


Sağlık çalışanlarının ihtiyaç duyduğu koruyucu maskeler, İTÜ ARI Teknokent'te yer alan dijital üretim merkezi İTÜ Magnet Fab’da 3D yazıcılarda üretilmeye başlandı. İTÜ Magnet Fab’ın yürüttüğü projeye, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTÜ MTAL) 3D yazıcı ile ürettikleri siperliklerle destek verdi.  

Sağlık çalışanlarına özel üretilen maskenin testleri başarıyla geçtiğini söyleyen İTÜ Magnet Fab Koordinatörü Çınar Topaloğlu, “İlk etapta günlük 100 adet üretilen maskeleri ücretsiz olarak 10 farklı hastaneye gönderdik. Hastanelerden gelen taleplere göre de günlük üretimi üç katına çıkarttık. Gönüllülük esasıyla ürettiğimiz maskeleri ücretsiz dağıtıyoruz. Maske almak isteyen hastaneler destekbizden.org sitesinden taleplerini bize ulaştırabilirler.” diye konuştu.

Kağıt Paralar ATM içinde dezenfekte edilecek


Virüsün fiziksel temas yoluyla bulaştığının açıklanmasının ardından harekete geçen İTÜ ARI Teknokent firması Money Shower, elden ele geçen kâğıt paraların bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalardan arındırılması amacıyla yeni bir dezenfeksiyon modülü geliştirdi. ATM’lere entegre edilen sistem sayesinde kâğıt paralar henüz ATM içindeyken dezenfekte edilecek.

Kâğıt paraların bir ayda 150 farklı insana temas ettiğine dikkat çeken Money Shower Kurucu Ortağı Furkan Eruçan yapılan araştırmalara göre, Avrupa ülkelerindeki kâğıt paralar üzerinde ortalama 500 farklı çeşitte 26 bin bakteri bulunduğunu dile getirdi. Eruçan, “Türk paraları da aynı miktarlarda bakteri barındırıyor. Bu sayılar insanları hasta etmek için yeterli. Artık, ATM'den para çekmek isteyenler entegre ettiğimiz modül sayesinde paralarını yüzde 99 oranında dezenfekte edilmiş bir şekilde çekebiliyor." diye konuştu.

Mobil uygulama ile Koronavirüs yayılımı izlenecek

İTÜ ARI Teknokent’te yer alan Ar-Ge şirketi Boni Global, Yeni Koronavirüs’ün yayılım hızını yavaşlatmayı amaçlayan ve cep telefonu iletişimi üzerinden çalışan bir mobil uygulama geliştirdiğini duyurdu. Tüm dünyayı etkileyen Yeni Koronavirüs salgını ile mücadelede birçok ülkede sokağa çıkma yasakları ya da kısıtlamaları uygulandığını söyleyen Boni Global CEO’su Sarper Sılaoğlu, “İşi veya yerine getirmesi gereken sorumlulukları nedeniyle evde kalmayı seçemeyenler var. Onları desteklemek adına bu küresel tehdide karşı mücadeleye yardımcı olacak bir uygulama geliştirdik.” diye konuştu.

Geliştirdikleri mobil uygulamada her kullanıcı için özel bir eşleşme kodu oluşturulduğunu, kullanıcılar arasındaki etkileşimlerin yakınlık ve konum teknolojilerinin bir kombinasyonu kullanılarak izlendiğini ve bu etkileşimlerin kaydının tutulduğunu söyleyen Sılaoğlu, “Bir kullanıcının virüse maruz kaldığı bildirildiğinde, onun özel eşleşme kodu "risk altında" olarak işaretleniyor ve aplikasyon, onunla iletişim kuran tüm eşleşme kodlarına bildirim gönderiyor.” diyerek, aplikasyon ile salgının yayılımının takip edilebileceğini belirtti.

eConnect ile doktorlar hastalarını uzaktan takip edebilecek

İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren Ceiba Tele ICU firması, doktorların hastalarını uzaktan kontrol edebileceği bir yazılım geliştirdi. "eConnect" isimli yazılım izolasyon ve karantina odalarına kurulan teknoloji ile başucu cihazlarından (monitör ve solunum cihazları) anlık veri akışı sağlıyor.

Tele sağlık ve ileri sağlık teknolojileri alanında yoğun bakımlar özelinde hastaların hayatlarını kurtarmak için teknolojiler geliştiren CEIBA Tele ICU’nun CEO'su Afşar Alp, “Yeni Koronavirüs bulaşan hastaların uzaktan kontrolünü sağlayan sistemimizi kamu ve devlet hastanelerinde hayata geçirdik. Bu sistem, yoğun bakımdaki hastanın başucundaki tüm medikal cihazlardan tamamen yerli üretimle, verileri toplayarak doktorlara ve hemşirelere sanki hastanın başındaymış gibi ulaştırıyor. Yapay zeka ve alarmlarla hastalarıyla ilgili erken uyarı almalarını sağlayarak, belki de hastalarının hayatlarını kurtarmalarına yardımcı oluyoruz.” dedi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.