27 Nis 2020

İTÜ’lü Bilim İnsanları İstanbul’da İlk Koronavirüs Genomunu Diziledi

İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gizem Dinler Doğanay liderliğinde, İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı'nda (GLAB) çalışmalarını sürdüren ekip, İstanbul’da bir hastadan alınan örneğin virüs genomunu diziledi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 27 Nisan 2020

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İl Sağlık Müdürlüğünün ortak Araştırma ve Moleküler Tanı Merkezi olan ve ailesel kanser sendromlarının incelenebilmesine olanak sağlayan İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı'nda (GLAB), küresel salgınla mücadele sürecinde de önemli çalışmalara imza atılıyor.

Çalışmalarını İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gizem Dinler Doğanay ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği öğretim üyesi ve GLAB Koordinatörü Doç. Dr. Levent Doğanay liderliğinde sürdüren ekip, hastaneye başvuran bir hastadan alınan virüs örneğini dizilemeyi başardı.

Yapılan çalışma sonucunda ortaya çıkan virüs genomu, uluslararası veri bankası GISAID veri tabanına kaydedildi.

"Aşı, ilaç ve kit geliştirilmesi açısından yol gösterici"

Prof. Dr. Gizem Dinler Doğanay, çalışma kapsamında İstanbul'da Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran bir kişiden örnek aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Aldığımız örnek boğaz ve burundan alınan sürüntü örneğidir. Bu sürüntü örneğinin içinde bulunan virüslerin RNA'sını izole ettik, RNA'yı DNA'ya dönüştürdük. Ardından DNA'nın hangi nükleotitlerden oluştuğunu diziledik, sıraladık. Bulduğumuz sonuç, hastamızda bulunan virüsün genomudur. Yaptığımız filogenetik analizde dizilediğimiz virüsün geliş yolunun Fransa üzerinden Belçika, Belçika'dan da İstanbul olduğuna dair bulgular mevcuttur. Her ülke kendisinde görülen hastalardaki virüslerin genomunu diziliyor ve Uluslararası Veri Bankası'na kaydediyor. Biz de aldığımız virüsün genomunu diziledik ve GISAID'a kaydettik. O sırada diğer ülkelerdeki sonuçlarla da kıyaslıyoruz. İstanbul'da ya da Türkiye'nin değişik yerlerinde daha çok virüs dizilenerek, seyri ağır giden hastalarda ya da daha hafif olan kişilerde virüsün farklarının olup olmadığını görebiliriz. Bu sayıların artırılarak daha kapsamlı çalışmalar yapılması, salgının Türkiye’deki yayılımı hakkında bilgi verecektir. Aşı, ilaç ve kit geliştirilmesi açısından da yol gösterici olacaktır."

16-17 Nisan 2020 tarihlerinde iki yeni virüs genomu daha GLAB tarafından GISAID veri tabanına eklendi. COVID-19 ile mücadele kapsamında tanı laboratuvarına dönüştürülen GLAB, bu süreçteki faaliyetlerine Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığından (TÜSEB) alınan destekle devam ediyor.



İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.