27 Nis 2020

Üniversite Radyoculuğunun İlklerinde Onun İmzası Var: İTÜ Radyosu

1945’te kurulan Türkiye’nin ilk üniversite radyosu İTÜ Radyosu bu yıl Cumhuriyetimizin de kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim’de radyo yayıncılığında 75’inci yılını kutlayacak. Radyoculuk geleneğini 1998’ten bu yana internette ve İTÜMobil uygulaması aracılığıyla nesillere aktaran İTÜ Radyosu, hayata geçirdiği ilklerin yanı sıra adeta bir müzik laboratuvarı gibi işleyen yapısıyla da öncü rolünü devam ettiriyor. İTÜ Radyosu, “Klasik, Rock ve Caz-Blues” olmak üzere 3 ayrı kanaldan kaliteli müzik yayınlarıyla, hayatı eve sığdırdığımız bu günlerde günün her saatine eşlik etmeye devam ediyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 27 Nisan 2020

Prof. Dr. Mustafa Santur, Doç. Dr. Adnan Ataman, Doç. Dr. Tahsin Saya ile asistanları ve öğrencileri tarafından İTÜ Gümüşsuyu binasının çatısına radyo anteninin dikilmesiyle yayın hayatına başlayan İTÜ Radyosu, bu yıl 75’inci yıl dönümünü kutlayacak. Kurulduğu yıl 200 Watt’lık bir vericiyle ülkenin her yerinde dinleyicilerine ulaşan, sınırları aşarak kısa dalga yayıncılıkla Avrupa ve Avusturalya’ya kadar sesini duyuran İTÜ Radyosu, Türkiye’nin ilk üniversite radyosu unvanını başarıyla devam ettiriyor. İTÜ Radyosu’nun 75 yıllık radyoculuk serüveninden öne çıkan detayları ve ilklerini sizin için derledik.

• Türkiye’nin ilk üniversite radyosu olan İTÜ Radyosu, Prof. Dr. Mustafa Santur ve Doç. Dr. Adnan Ataman’ın yönetiminde Gümüşsuyu binasında bir stüdyo ve bir kısa dalga verici ile 1945 yılında yayına başladı.

• Takvimler 1954’ü gösterdiğinde Türkiye’de ilk frekans modülasyonlu radyo vericisi gerçekleştirildi.

• 1971 yılında Türkiye’de ilk stereo-FM vericisi yayına geçti. 1981 yılına kadar yayınlarını aralıklarla sürdürdü.

• 1957 yılında Taşkışla’ya, 1963’te Maçka’ya taşınan İTÜ Radyosu, 1971'de radyo ve televizyon yayın tekelinin TRT’ye bırakılması üzerine 1980 yılına kadar yayınını aralıklarla kendi bünyesinde sürdürdü.

• Bir dönem yayın akışına Klasik Batı Müziğine ek olarak haftada iki gün Türk Sanat Müziği’ni de ekleyen İTÜ Radyosu; Arif Sami Toker, Safiye Ayla, Münir Nureddin Selçuk, Zeki Müren gibi isimlerin konserlerini yayınlayarak, geniş bir dinleyici kitlesine ulaştı.

• Radyonun açılış müziği, ünlü besteci Mozart’ın “Türk Marşı” adıyla bilinen “Rondo Alla Turca” adlı eseridir.

• İstanbul’daki önemli konser salonlarından kayıtlar yayınlayan radyo, bir dönem basketbol ve futbol maçlarını da naklen dinleyicilerle buluşturdu.

• İTÜ Radyosu, Öğr. Gör. Suha Çalkıvik’in yayın koordinatörlüğü görevine başlamasıyla birlikte Cumhuriyetimizin 72’nci kuruluş yıl dönümüne rastgelen 29 Ekim 1995 Pazar günü saat 19.30'da hem kablo TV sistemindeki FM kanalından (Anadolu yakası 92.4 MHz - Avrupa yakası 92.5 MHz) hem de atmosferden 1 kw gücündeki vericisi ile İTÜ Ayazağa Yerleşkesi çevresinde FM 103.8 MHz’den yayınlarına tekrar başladı.

• Radyonun teknik sorumluluğunu büyük bir özveri ile yürüten Dr. H. Bülent Yağcı, 1996’da Maslak’ta henüz inşa halindeki Beybi Giz Plaza gökdeleninin güvenlik açısından oldukça risk taşıyan merdivenlerinden çatı katına çıkarak, radyolink antenini kurarak çalışır hale getirmiş ve Çamlıca vericilerine İTÜ Radyosu yayınlarının ulaştırılmasını sağlamıştır.

• İTÜ Radyosu, 1998 yılı başından itibaren internet üzerinden yayına geçti. Türkiye’de yine öncü rolünü devam ettirerek, internet üzerinden yayın yapan ilk radyolardan biri oldu.

• 2000 yılından itibaren gündüz yayınlarında Caz ve Rock türünden örneklere yer vermeye başlayan radyo, gece yayınlarında geleneksel Klasik müzik yayıncılığını sürdürdü. Pazar sabahları Türk Müziği yayınlarını geleneksel hale getirdi.

• İTÜ Radyosu, kurulduğu günden bu yana öğrenci çalışanları için adeta bir laboratuvar görevi gördü. Stüdyo teçhizatının büyük bölümü öğrencilerin diploma tezi çalışmalarının ürünleri.

• İTÜ Radyosu, ülkemizin yayıncılık tarihinde bir ilke daha imza atarak, 1 Ekim 2013’te World College Radio Day etkinliğinde 24 saatlik küresel canlı radyo yayınına ülkemizi temsilen tek üniversite radyosu olarak katıldı. Her yıl bu organizasyona davet edilerek ülkemizi temsil etmeye devam etmektedir.

• 2014-2017 yılları arasında İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Caz, Rock, Türk Müziği, Türk Halk Müziği ve Yeşilçam Film müzikleri üzerine özel CD arşivinden seçtiği eserlerle bir dizi müzik söyleşisi programları gerçekleştirdi ve ülkemizde radyoda müzik programları yapan ilk Rektör olma unvanını da kazandı.

• Türkiye'de internet üzerinden en çok dinlenen üniversite radyoları arasında ilk beş radyonun üçü, İTÜ Radyosu'nun kanallarıdır. İTÜ Radyosu’nun Türkiye’den sonra internet üzerinden en çok dinlendiği ülke ABD.

“Klasik, Rock ve Caz-Blues” olmak üzere 3 ayrı kanaldan web tabanlı bir radyo olarak yayın yapan İTÜ Radyosu, İTÜMobil uygulaması üzerinden de dinlenebiliyor. İTÜ Radyosunu internette dinlemek için: http://radyo.itu.edu.tr 


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.