05 May 2020

İTÜ Mezunu Prof. Dr. Bahar Bir İlke İmza Attı

Çalışmaları ile moleküler biyolojide yeni ufuklar açan doktora mezunumuz Prof. Dr. İvet Bahar, dünyanın en prestijli bilim akademilerinden Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim kadını oldu. Biyolojik sistemler ve ilaç tasarımı çalışmalarını ABD’de sürdüren Prof. Dr. Bahar, bu başarısıyla hem üniversitemizi hem de ülkemizi gururlandırdı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

1986 yılında İTÜ’de Fizikokimya alanında doktorasını tamamlayan İvet Bahar, polimer fiziğine yoğunlaştı. UNESCO bursunu kazanarak çalışmalarını ABD’de sürdüren Prof. Dr. İvet Bahar, 190’ı Nobel ödüllü, toplam 2 bin 900 üyesi bulunan ABD Ulusal Bilim Akademisi’ne seçilen ilk Türk bilim kadını oldu. Prof. Bahar, “Bu seçim aslında şimdiye dek yürüttüğüm araştırmaların saygın bir bilim kurumu tarafından kabul görmesi anlamına geliyor. Bu da çok gurur verici bir şey" dedi.

Prof. Dr. İvet Bahar, 2004 yılından bu yana Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar ve Sistem Biyoloji Bölümünde Kurucu Başkan ve Seçkin Profesör olarak çalışmalarına devam ediyor. Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO), Bilim Akademisi (BA) ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri inceleme kurulu üyesi olan Prof. Bahar'ın, hesaplamalı biyolojide 250'den fazla makalesi bulunuyor.

190’ı Nobel Ödüllü Seçkin Kadro

ABD Ulusal Bilimler Akademisi (National Academy of Sciences, NAS), dünyanın en seçkin bilim akademisi olarak kabul ediliyor. 3 Mart 1863'te, ABD Başkanını bilim teknoloji konularında bilgilendirmek göreviyle ABD parlamentosunun kurduğu akademi, 2005 yılında da Nobel ödülü alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı üye olarak seçmişti. 2014 yılında da MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu NAS üyeliğine seçildi. Farklı ülkelerden ABD vatandaşı olmayan bir grup bilim insanını da yabancı üye olarak seçen NAS’ın bu üyeleri arasında ise Türkiye’den İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör ile Antropolog Prof. Dr. Mustafa Özdoğan yer alıyor. NAS’ın bugün 190’ı Nobel ödüllü 2400 asıl üyesi ile 500 yabancı üyesi bulunuyor.





İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.