07 May 2020

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca’dan Lise Öğrencilerine Kariyer Tavsiyeleri

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Ortaköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencileri ve velileri ile canlı yayında bir araya geldi. Öğrencilere kariyer tavsiyeleri veren Prof. Dr. Karaca, gelecek için öngörülerini paylaştı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 7 Mayıs 2020

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Ortaköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencileri ve velileriyle, İTÜ MTAL’nin kendine özgü uzaktan eğitim sistemi BigBlueButton platformunda canlı yayında bir araya geldi.

Yayında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca dünyayı etkileyen Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgını döneminde yeni deneyimlerin yaşandığını ve her kademede eğitim veren Üniversitemiz ve Türkiye’nin eğitimin dijitalleşmesi sürecine çok hızlı uyum sağladığını söyledi.

“Sağlam bir altyapımız var”

İTÜ’nün uzaktan eğitim deneyiminin sağlam bir altyapıya dayandığını belirten Rektör Prof. Dr. Karaca, şu değerlendirmede bulundu: “Biz bu konuda oldukça başarılıyız. Teknik Üniversite olarak 6 Nisan’da uzaktan eğitimimiz başladı. Lisansta derslerin yüzde 78’i çevrimiçi veriliyor. Lisansüstünde de bu oran yüzde 90’ın üzerinde. Bu kapasitede senkronize eğitim yapan ender okullardan bir tanesiyiz. Bu işi başarılı bir şekilde yürütüyoruz.”

“Teknik Üniversite derken İTÜ MTAL’i de içine katarak, bütün bir aileyi ifade ediyorum.” diyen Prof. Dr. Karaca “Sizler bu açıdan şanslısınız. İngilizce eğitim görüyorsunuz. Dünyaya baktığınız zaman online İngilizce eğitimin pek çok örneği var. İngiltere’de açık öğretim modeli var ve inanın, hem eğitim alma hem de bitirme anlamında normal eğitimden çok daha zor.” diye ekledi.

“Öğrencilerin çok yönlü olması önemli”

Öğrenciler liseyi bitirdiklerinde onları yeni fırsatların beklediğini söyleyen Prof. Dr. Karaca, şu değerlendirmede bulundu: “Bazı alanlar küçülmeye gitse de özellikle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi için böyle bir durum söz konusu değil. Örneğin, hem elektrik-elektronik hem bilişim alanı için otonom araçlar önemli bir fırsat kapısını aralıyor. Bunun yanı sıra IT teknolojilerinin ve bunun uygulamalarının denizcilik alanında da kullanılabileceğini görebiliyoruz. Denizcilik alanından mezun olanların da bilişim süreçlerini öğrenmelerinin gerekeceği yeni bir döneme giriyoruz. Öğrencilerin buna göre çok yönlü olmaları önem taşıyor.”

“Lise çağı inovasyon çağıdır”

Liseli öğrencilerin ve velilerinin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Karaca, İTÜ Çekirdek tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Girişimcilik Sahnesi BIGBANG” katılımı ile ilgili gelen bir soru üzerine “Yaklaşık 11 bin proje geliyor ve her yıl bu sayı artıyor. Katılımcıların çoğunluğu üniversite öğrencisi, üniversiteyi bitirmiş ekipler veya lisansüstü seviyesindeki kişiler oluyor. Bizim o konuda bir sınırlamamız yok, lise öğrencisi de başvurabilir, ki başvuruyor da. 7’den 70’e herkese açık. Özellikle lise çağları inovasyon çağı, lisede yeşeren fikirler ancak hayata geçebiliyor. Bizim bu konuda ufkumuz çok açık. Bu sene Kasım ayında yapacağımız yarışmaya İTÜ MTAL öğrencilerini de fikirleriyle katılmaya davet ediyoruz. BİGBANG’e onlar da hazırlansınlar. Onları gelecekte İTÜ Çekirdek Ailesi içinde de görmeyi umut ediyorum.” yanıtını verdi.

Yaz için staj desteği

Öğrencilere yaz tatillerinde mutlaka bir işle meşgul olmaları önerisinde bulunan Rektör Prof. Dr. Karaca, İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde bulunan Mezunlar Derneği aracılığıyla mezunların çalıştığı iş yerlerinde ilgili, istekli ve meraklı olan öğrencilere staj yapabilme imkânı sağlanacağını dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Karaca, “İTÜ MTAL Bilişim, Elektrik-Elektronik veya Denizcilik alanından meraklı olan öğrencilerimizi, İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi’nde değerlendirebiliriz. Orada çalışan yüksek lisans ve doktora yapan üniversite öğrencilerinin arasında olsunlar ve ne yapıyorlar öğrensinler. Kampüsümüzün havasını solusunlar.” dedi.

Ders dışı aktiviteler önemli

Son olarak gençlere ve ailelerine gelecekle ilgili tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Karaca, öğrencilerin kuracağı ilişkilerin geleceklerini de etkileyeceğini belirterek şunları söyledi;
“Mümkün olduğu kadar ders dışı aktivitelere de zaman ayırsınlar. Bunlar, aralarında bir sinerji oluşturacak işlere kapı aralayabilir. Dersi derste öğrenmek bir yere kadar ama ondan sonra edinecekleri tecrübeler, bilgi birikimleri gerçekten ileriki hayatlarında iyi bir yere geleceklerini gösterir. Boş zamanlarınızda ikinci bir dil olarak Korece, Japonca, Çince, Rusça veya Arapçadan birini mutlaka öğrenin, yemek yapın, ev işlerinde annenize babanıza yardım edin. Çünkü hakikaten bunların hepsi birer sanat. El becerilerinizi geliştirir.”


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.