12 May 2020

Emekli Öğretim Üyelerimizden Prof. Dr. Yusuf Alpay Özgen’i Kaybettik

İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Özgen’in vefatı İTÜ camiasını derinden üzdü. İTÜ’nün duayen isimlerinden Prof. Dr. Yusuf Alpay Özgen, ülkemizin önemli inşaat firmalarında görev alan, birçok önemli projede imzası bulunan çok sayıda mühendis yetiştirdi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 12 Mayıs 2020

Üniversitemiz, İnşaat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi ve 1966 yılı İnşaat Fakültesi mezunu Prof. Dr. Yusuf Alpay Özgen’i 19 Nisan 2020 tarihinde kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.

İTÜ’nün duayen isimlerinden Prof. Dr. Yusuf Alpay Özgen, İnşaat Fakültesinde lisans ve lisansüstü seviyelerde çok sayıda ders verdi, Türkiye’de birçok önemli projede imzası bulunan çok sayıda mühendis yetiştirdi.

İTÜ’deki görevinin yanı sıra özellikle bina, köprü ve sanayi yapısı projelerinin yapımını üstlenen, yürütücülük ve danışmanlık yapan Prof. Dr. Özgen, İTÜ’den emekli olduktan sonra da çalışmalarına ara vermeden devam ediyordu.

İTÜ’den hiç kopmadı

15 Aralık 1942’de Konya’da doğan Prof. Dr. Yusuf Alpay Özgen, 1960 yılında Ankara Atatürk Lisesi’nde lise eğitimini tamamlayarak, aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesine girdi. 1966 yılında Ahşap ve Çelik Yapılar kolundan mezun oldu. 1969 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi Ahşap ve Çelik Yapılar Kürsüsü’ne asistan olarak atandı. 1970-1971 yılları arasında Almanya’da endüstride araştırmacı mühendis olarak çalıştı. 1975 yılında aynı kürsüde doktora tezini tamamlayarak Doktor unvanını aldı. 1980-1982 yıllarında yeniden Almanya’ya gönderildi ve araştırmacı mühendis olarak çalıştı.

İnşaat Fakültesi Yapı Anabilim Dalı’nda 1982 yılında Yardımcı Doçent, 1985 yılında Doçent, 1995 yılında da Profesör oldu. 2009 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra da asla İTÜ’den kopmadı, vefatına kadar her gün aynı disiplinle üniversiteye geldi.

Prof. Dr. Yusuf Alpay Özgen’in Türkçe ve yabancı dilde yayınlanmış çok sayıda makale ve bildirisi bulunmaktadır. “Beratungsstelle für Stahlverwendung, Merkblatt”ın Türkçe çevirisini yaptığı İTÜ kütüphanesinde bulunan “Monografiler” serisi ve ilk yazarı olduğu “Kren Yollarının Tasarımı” isimli kitabı, inşaat sektöründe çalışan mühendislerin yanı sıra üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümlerinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencileri için de çok yararlı birer kaynak oldu.

İTÜ Vakfı ve İnşaat Fakültesi bünyesinde düzenlenen Çelik Yapılar Seminerleri’nin organizasyon ve yayın komitelerinde de yer alan Prof. Dr. Özgen, çok sayıda seminer verdi. Mustafa İnan Uygulamalı Mekanik Seminerlerinde ve İnşaat Mühendisleri Odasının İstanbul ve Gebze şubelerinde de çeşitli seminerler verdi.


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.