14 May 2020

Nature Belirledi: İTÜ Türkiye’den Araştırmada En İyi Devlet Üniversitesi

Dünyanın en prestijli 82 bilimsel dergisinde yayınlanan makalelere göre sıralama yapan Nature Index, 2019 Yıllık Tablolarını yayınladı. İTÜ, Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesinin açıklandığı “araştırma” sıralamasında ikinci olurken devlet üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 14 Mayıs 2020

Doğa bilimlerinde yüksek kaliteli araştırmalara imza atan kurumları ve ülkeleri sıralayan 2019 yılı Nature üniversiteler endeksi “The Nature Index 2020 Annual Tables” yayınlandı. Nature tarafından açıklanan sıralamalar, dünyanın en prestijli 82 bilimsel dergisinde yayınlanan makalelere göre bağımsız bir uzman grubunun yer aldığı panel tarafından yapılıyor. Nature Endeksi 2020 Yıllık Tablosu, her yıl üniversitelerin akademisyenlerinin yaptıkları araştırmalar sonucu yayınladıkları bilimsel makalelerin sayısına ve paylarına göre belirleniyor.

30 Nisan 2020 Perşembe günü yayınlanan endekse göre İTÜ, 1 Aralık 2018-30 Kasım 2019 tarihleri arasında yayınlanan bilimsel makale çıktılarına göre Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesinin açıklandığı üniversiteler “araştırma” sıralamasında ikinci olurken devlet üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldı. İTÜ, 13.33 puan ile Türkiye’de Bilkent Üniversitesi’nin ardından ikinci sırada yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Batı-Asya bölgesindeki ülkelerin üniversiteleri genel sırlamasında ise 9. sırada yer aldı. Ayrıca İTÜ, Türkiye’de “Nature & Science” alanında en iyi üniversite olarak açıklandı ve bu alanda yaptığı araştırmalarla Batı-Asya bölgesinin de 6.sı oldu.

Sıralamada İTÜ’nün yerini Nature Index veri tabanındaki makalelerin payı belirliyor

Dünyada araştırma alanında en iyi 50 üniversitenin yanı sıra tüm alanlarda bir önceki sıralamaya göre yükselen sektördeki enstitüleri de sıralayan Nature Endeksi’ne göre İTÜ; Fizik, Kimya, Çevre ve Yer Bilimleri ile Sosyal Bilimler gibi alanlarda yapılan araştırmalarda 93 bilimsel yayına sahip. Yayınların yazar sayısına bölünüp kurumun yazar sayısı ile çarpılmasıyla elde edilen puanda İTÜ, 93 makale ile 13,33 aldı.

Puana göre yapılan sıralamada Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesine yer verildi. 14.09 puan ile Bilkent Üniversitesi birinci olurken, 13.33 puan alan İTÜ ikinci ve 4.51 puan alan Boğaziçi Üniversitesi üçüncü oldu.

İTÜ’nün bilimsel araştırma alanlarının ulusal ve uluslararası yüzdelik dilimleri de yapılan iş birliklerinden ortaya çıkan araştırmalarla orantılı olarak gösterildi. İTÜ, Nature Endeksi 2020 Yıllık Tablosu verilerine göre yüzde 5.45 oranında ulusal, yüzde 94.55 oranında uluslararası üniversitelerle gerçekleştirdiği bilimsel araştırmaların sonucunda bilimsel makale yayınlıyor.


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.