01 Haz 2020

Prof. Dr. Cengiz Kahraman Dünyanın En İyi 1000 Bilim İnsanı Arasında

İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Kahraman, Guide2Research’e göre dünyadaki en iyi 1000 bilim insanı (TOP 1000 Scientists) arasına seçildi. Computer Science and Electronics Bilim İnsanları Dünya H İndeksi sıralamasında 808. sıranın sahibi olarak bilimsel başarılarına bir yenisini ekledi.

Haber Yayın Tarihi: 1 Haziran 2020

Bilgisayar bilimleri alanında önemli araştırma platformlarından biri olan Guide2Research, akademisyenler, araştırmacılar ile lisansüstü eğitimi alanların araştırmalarında daha ileri seviyeye ulaşmaları için çalışmalar sürdürüyor. Google’ın akademisyenlerin toplam atıf sayısını ölçen H-indeksini (H-index) baz alarak sıralama yapan G2R, 2014 yılından itibaren her yıl “TOP 1000 Scientist” listesini açıklıyor. G2R Computer Science and Electronics Bilim İnsanları Dünya H İndeksi Sıralamasının 16 Mayıs 2020’de açıklanan verilerine göre 247 puan alan akademisyenimiz Prof. Dr. Cengiz Kahraman 29 bin 519 atıfı ve 70 H-indeksi ile 808. sırada yer alarak dünyanın en iyi 1000 bilim insanı arasına girdi. Alanında Türkiye’de en çok atıfa sahip olan Prof. Dr. Kahraman aldığı puan ile Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Murat Tekalp’ten sonra ülkemizde ikinci sırada yer aldı.

Sıralama ile ilgi detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilirsiniz. http://www.guide2research.com/scientists/TR

Prof. Dr. Cengiz Kahraman kimdir?

1965 yılında Üsküdar, İstanbul’da dünyaya gelen Prof. Dr. Cengiz Kahraman ilk ve orta öğrenimini Ankara, Balıkesir ve Samsun kentlerinde tamamladı. 1979’da Kuleli Askeri Lisesi’ndeki öğrenimine başlayan Kahraman, 1983 yılında buradan mezun oldu ve ertesi yıl İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümünde lisans öğrenimine başladı. 4 yıl süren lisans öğreniminin ardından İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği’nden 1990 yılında yüksek lisans; 1996 yılında ise doktora derecelerini aldı. Akademik kariyerini başarıyla sürdüren Kahraman ilk unvanını yardımcı doçent olarak 1996 yılında aldı. Akademisyenimiz 1998’de doçentliğe, 2003 yılına geldiğimizde ise profesörlüğe yükseldi.

Prof. Dr. Cengiz Kahraman’ın başlıca çalışma alanları arasında mühendislik ekonomisi, kalite yönetimi, çok ölçütlü karar verme, istatistiksel karar verme ve bulanık karar verme konularının yer alıyor. Prof. Dr. Kahraman 270’dan fazla uluslararası indeksli makaleye, 180’dan fazla uluslararası bildiriye, 110’dan fazla uluslararası kitap içi bölümüne imza attı. 19 uluslararası kitapta editör ve çok sayıda uluslararası dergiye ait özel sayılarda konuk editör olarak çalıştı. Hâlen, biri baş editörlük olmak üzere, 20 adet uluslararası derginin editöryal kurulunda yer alıyor.

Uluslararası çapta pek çok bilimsel konferans da düzenleyen öğretim üyemiz, 2004-2007 yılları arasında İTÜ İşletme Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2007-2010 yılları arasında ise İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı yaparak üniversitemizde aldığı idari görevleri de başarıyla yerine getirdi.

Turkishtime dergisi tarafından yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, “Bilim dünyasına yön veren ilk 100 Türk” listesinin 40. sırasında yer alan Prof. Dr. Cengiz Kahraman, 2018 TÜBİTAK Bilim Ödülü’nün de sahibi.