08 Haz 2020

İTÜ, URAP Dünya Bilim Alanı Sıralamasında Türkiye Birincisi

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Araştırma Laboratuvarı’nın hazırladığı 2019-2020 URAP dünya sıralamasında İTÜ, mühendislik alanında yine Türkiye 1.si oldu

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Laboratuvarı, üniversitelerin kendi performanslarını dünyanın önde gelen üniversiteleriyle karşılaştırabilmesi, aday öğrencilerin hedeflerini belirlerken yararlanabilmesi için hazırladığı bilimsel üretkenlik ve akademik ürünlerin kalitesi temelli 2019-2020 yılı URAP dünya alan sıralamasını açıkladı.

URAP’ın alan sıralamasında 90 farklı ülkeden 1.758 üniversite en az bir alan sıralamasında yer aldı. ABD’yi aynı sayıya sahip 258 üniversite ile Çin ve 111 üniversite ile Japonya izledi. Alan sıralamasında 36 üniversite ile yer alan Türkiye, Dünya alan sıralamasına girebilen üniversite sayısı bakımından dünyada 17. sırada yer aldı. Türk üniversiteleri 61 bilim alanından 26’sında yer aldı. Türkiye, ülkelerin alan sıralamasında yer alma sayısına göre yapılan değerlendirmede listeye 43’üncü sıradan girdi.

URAP alan sıralaması raporunda sıralamayla ilgili şu açıklamaya yer verildi:

“URAP alan sıralamasında, makale ve atıf konusunda en güvenilir kaynaklardan biri olan InCites verileri kullanılmakta; anket ve benzeri yöntemlerle elde edilen veriler değerlendirmeye alınmamaktadır. URAP alan sıralamalarında, son 5 yılın akademik performansı değerlendirilmektedir. Üniversitelerin; makale, toplam doküman ve atıflarının ilgili alan içindeki etkisi ile uluslararası iş birliği oranı URAP alan sıralamasında kullanılan ölçütlerdir.”

En iyi mühendislik derecesi dahil 10 bilim alanında en iyi derece İTÜ'nün

URAP, üniversitelerin güçlü ve geliştirilmeye açık yönlerine dikkat çekmek için hazırladığı 2019-2020 yılı sıralamasında da dünyadaki en iyi üniversiteleri 61 farklı alana göre listeledi. Bu yıl URAP 2019-2020 Dünya Alan sıralamasında İTÜ 15 bilim alanında dünya sıralamasında yer alarak Türkiye’den yer alan üniversiler arasında 1. oldu. Üniversitemiz geçen yıla göre bir yeni alanda daha yer aldı.

15 bilim alanında sıralamaya giren İTÜ, 10 bilim alanında Türkiye’deki üniversiteler arasında 1. sıranın sahibi oldu. 13 alanda ise ilk 3’te yer aldı.

Bu yıl 2019-2020 URAP Dünya Alan sıralamasında en iyi dereceleri elde eden üniversitemizin durumu aşağıda özetlenmiştir:

İTÜ, Mühendislik alanında dünya sıralamasında 288. sırada yer alarak Türkiye’den listede yer alan üniversiteler arasında birinci olmuştur. İTÜ’yü 401. sırada yer alan ODTÜ takip etmektedir.

İTÜ; Havacılık ve Uzay Mühendisliği alanında 109’uncu ve İnşaat Mühendisliği alanında 133’üncü olarak ilk 150’ye girme başarısını gösterdi. Jeoloji alanında 242’inci olarak ilk 250’ye girdi.

İTÜ, Yer Bilimleri alanında 276. sırada yer alırken Malzeme Bilimleri (Malzeme Mühendisliği) alanında 339., Bilişim Teknolojileri ve Bilgisayar Bilimleri (Bilgisayar Mühendisliği) alanında ise 336. oldu.

Kimya, İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Fizik Mühendisliği ve Matematik Mühendisliği Bölümlerimiz ise öne çıkan diğer bölümlerimiz arasında yer aldı.

2019-2020 URAP Dünya Alan Sıralaması Hakkında

URAP Laboratuvarı’nda hazırlanan 6 Haziran 2020 tarihli URAP 2019-2020 Dünya Alan Sıralaması basın bildirisi ve raporuna http://tr.urapcenter.org/2019/URAP-2019-2020-DUNYA-ALAN-SIRALAMASI-RAPORU-06.06.2020.pdf adresinden ulaşılabilir.