16 Haz 2020

İTÜ ve HAVELSAN’dan Yapı Deprem Dayanıklılığı Ölçüm Cihazı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve HAVELSAN iş birliği ile yapıların depreme dayanıklılığına ilişkin beton kalitesinin tahribatsız ve hızlı testi için mikrodalga görüntüleme cihazı geliştirilecek. Bu iş birliği ile Türkiye'de alanlarında öncü bu iki kuruluş, sahip oldukları deneyim ve yetenekleri birleştirerek çeşitli alanlarda ülkeye yeni teknolojiler kazandırmayı hedefliyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 16 Haziran 2020

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay tarafından imzalanan anlaşma doğrultusunda, tıp, savunma gibi alanlarda başarı ile uygulanan mikrodalga görüntüleme teknolojisi ülkemizin en önemli problemlerinden biri olan yapıların depreme dayanıklılık testleri için kullanılacak.

Yapay Zekâ Kullanılacak

Geliştirilecek portatif mikrodalga test ve görüntüleme cihazı sayesinde, yapıların beton kalite ve standartlarının önceden tespit edilmesi ve görüntülenmesi sağlayacak. Cihazın uygulamaya konulması ile ülkemiz deprem bölgelerinde yer alan yapıların kolon ve diğer bölümlerine hiçbir tahribat yapmadan hızlı ve yüksek doğrulukla depreme dayanıklılık testleri yapılabilecek.

Bu testlerde elde edilen veriler yapay zekâ tabanlı algoritmalar aracılığı ile değerlendirilecek. Böylece yapıların depreme dayanaklıklarının zaman içerisinde izlenmesi sağlanacak. Elde edilen bu verilerle ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara erken uyarı yapılabilecek.

Depreme Hazırlık Hızlanacak

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, iş birliği anlaşması ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi deprem. Bu konuda da yine savunma ve yazılım sektörünün öncü kuruluşu olan HAVELSAN ile iş birliği yapacağız. Mikrodalga görüntüleme ve test cihazı ülkemizde çığır açacak. Hızlı tespit ve sonrasında alınacak önlemler sayesinde yapıların depreme hazırlığı hızlanacak. İTÜ, tüm mühendislik alanları yanında deprem konusunda da ülkemize katkı ve hizmet vermeye devam edecek. HAVELSAN iş birliği kapsamında yerli yazılım çevirim içi sınav sistemi ve uzaktan tıp uygulamaları da çalışacağız.

İhtiyacı Karşılayacak

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ise İTÜ ile dönemin ihtiyaçları doğrultusunda çok önemli bir anlaşmaya imza attıklarını belirterek şunları söyledi:

“Deprem kuşağında olan ülkemizde, bu konuda yapılacak çalışmalar her geçen gün önem kazanıyor. Birlikte yapacağımız bu çalışmanın dışa bağımlı olmayan, yerli ve milli bir çözümü ortaya koymak adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. İTÜ’nün akademik birikimi ve HAVELSAN’ın yerli çözümleri ile binaların depreme dayanıklılığını ölçecek ve bu ihtiyaca önemli bir katkı sunacağız.”

Sonraki Adım: Yerli Yazılım ile Çevirim İçi Sınav Uygulaması

İTÜ ile HAVELSAN arasında AR-GE projelerine yönelik ortak çalışılması amacıyla imzalanan iş birliği anlaşması kapsamında, önümüzdeki aylarda da her iki kurum iki farklı ve yeni projeyi daha hayata geçirecek.

Buna göre, İTÜ ve HAVELSAN, çevirim içi sınav yazılımı ile uzaktan tıp uygulamalarını birlikte yürütecek, hazır hale geldiğinde yapılan çalışmaları kamuoyuna birlikte duyuracak. Tüm çalışmalar için, İTÜ ve HAVELSAN personelinin içinde yer alacağı ortak çalışma komisyonları oluşturulacak.

İTÜ Rektörlük Binasında gerçekleşen imza törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alper Ünal, İTÜ Fen Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha ve İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Akduman katıldı.




İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.