02 Tem 2020

Akademisyenimiz Zehra Çataltepe’ye Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi Ödülü

İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Zehra Çataltepe Microsoft Türkiye ile Habitat Derneği, Wtech Teknolojide Kadın Derneği ve Kodluyoruz Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması’nda “Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi” ödülüne layık görüldü.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 2 Temmuz 2020

Microsoft’un Türkiye’de kadınların teknolojide daha fazla söz sahibi olması için her yıl düzenlediği Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması’nın 2020 kazananları belli oldu. Microsoft Teams üzerinden gerçekleşen aday sunumları ve jüri oylamaları sonucunda toplam 5 faklı kategoride yılın en iyi projeleri değerlendirildi. Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi kategorisinde İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nden akademisyenimiz Prof. Dr. Zehra Çataltepe İTÜ Arı Teknokent’te kurduğu Tazi Projesi ile 2020 yılında Teknolojin Kadın Liderleri arasında yerini aldı.

Yapay Zekâ Platformu Tazi Projesi “Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi” Ödülü’nü Getirdi

Türkiye’de kadınların teknolojide daha fazla söz sahibi olması için 2016 yılından bu yana düzenlenen yarışma başarılı işlerle diğer kadınlara girişimcilikte ilham olma ve teknoloji alanında yeni başarılara imza atma motivasyonunu destekleme amacı taşıyor.

“Bilişim teknolojilerini kullanarak iş dünyasında fark yaratan, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün gelişmesini destekleyen, yenilikçi, cesur ve büyüme odaklı girişimci kadın lider” olarak tanımlanan Prof. Dr. Zehra Çataltepe, dünya çapında 2019 Mayıs ayında Gartner’ın araştırma raporunda duyurduğu “Cool Vendor in AI Core Technologies” alanında dört şirketten biri olan Tazi’nin Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü. Türkiye’nin lider teknoloji geliştirme bölgesi İTÜ ARI Teknokent şirketlerinden Tazi'de amaç, yapay öğrenmeyi herkes için kolay ve kullanışlı bir teknolojiye dönüştürmeye yardımcı olmak amacıyla sürekli olarak ve insandan da öğrenen, aynı zamanda yaptıklarını insanlara da anlatabilen yapay zekâ ürünleri sunuyor. Öğretim Üyemiz Çataltepe, geliştirdikleri platformda hedefinin yapay zekanın sadece iş insanlarının değil, her insanın kullanabildiği ve herkesin işine yarayacak bir teknoloji haline gelmesini sağlamak için çalıştığını ifade ediyor.

Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması

Microsoft Türkiye ve proje ortaklarıyla beraber Türkiye’de kadınların teknolojide daha fazla söz sahibi olması için Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması’nı 2016 yılında başlattı. İstihdamın yanında, teknoloji kullanımında ve geliştirilmesinde de kadınlara destek verirken, iş hayatına katılımda ve girişimcilikte kadınların sergilediği başarılı işlerle diğer kadınları cesaretlendirme amacı taşıyor. Bu yıl Habitat Derneği, Wtech Teknolojide Kadın Derneği ve Kodluyoruz Derneği iş birliğiyle yürütülen yarışma, teknoloji alanında emek veren, girişimlerde bulunan ve ilham kaynağı olan tüm kadınlara açıktı. Ortaokul ve lise öğrencilerinden profesyonel yöneticilere kadar her yaş ve meslek grubundan kadınların katılımıyla birbirinden özel başarı hikâyelerini gün yüzüne çıkarılan Teknolojinin Kadın Liderleri ödüllerini vermek için, başvuran projeler birçok yönden incelendi. Projenin yenilikçi olmasının yanında farkındalık yaratması, önemli bir ihtiyaca yanıt vermesi, kullanım isteği yaratması ve insanları harekete geçirmesi gibi etkenler göz önünde bulunduruldu. Yarışmada bilişim teknolojilerini kullanarak iş dünyasında fark yaratan, Ar-Gr ve inovasyon kültürünün gelişmesini destekleyen, yenilikçi, cesur ve büyüme odaklı, başarılı projelere imza atmış kadın liderleri ödüllendirildi. Yarışmanın kazananlarından Engelsiz Merdiven Projesi ile Aysel İnce Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi Ödülü’ne, Maturo Life Projesi ile Gülay Özkan Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider Ödülü’ne, IC4U2 ve BB for All Akıllı Robot Projeleri ile Selin Alara Genç Teknoloji Yıldızı Ödülü’ne, Tazi Projesi ile Zehra Çataltepe Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi Ödülü’ne, WeWalk Projesi ile Zülal Tannur Engelleri Aşan Kadın Ödülü’ne değer görüldü.

Prof. Dr. Zehra Çataltepe Hakkında

Zehra Çataltepe, California Institute of Technology'den Bilgisayar Bilimi alanında Doktora derecesini aldıktan sonra, Bell Labs ve Siemens Corporate Research'te çalıştı. Akademik alanda İTÜ’de her yıl onlarca öğrenciye lisans düzeyinde Algoritmaların Analizi ve yüksek lisans düzeyinde Yapay Öğrenme ve Örüntü Tanıma dersleri veriyor. Yapay öğrenme teorisi ve finans, sağlık, enerji ve ulaştırma alanındaki uygulamaları hakkında 21 patenti ve 90'dan fazla yayını bulunuyor.


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.