07 Eki 2020

İTÜ’lü Denizcilerin İlk Stajı Tarihi Gemide

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi öğrencileri, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2005 senesinde fakülteye hibe edilen ve eski adı HORA olan, deprem, petrol ve deniz araştırmaların emektarı, MTA SİSMİK-1 Eğitim Gemisi’nde staj yapıyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 7 Ekim 2020

İTÜ Denizcilik Fakültesinde, 2006 senesinden bu yana eğitim gemisi olarak hizmet veren MTA SİSMİK-1 Eğitim Gemisi, fakülte öğrencilerinin gemi adamı olma serüvenine önemli katkılar sağlıyor.

İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencileri, ülkemize bir dönem çok önemli hizmet veren tarihi bir gemide açık denizlere çıkmadan ilk stajlarını yapıyor. MTA tarafından 2005 senesinde İTÜ Denizcilik Fakültesine hibe edilen MTA SİSMİK-1 Eğitim Gemisi, deprem, petrol ve deniz araştırmalarının emektarı olarak biliniyor.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, İTÜ Denizcilik Fakültesinin öğrencilerine dünya standartlarında eğitim verildiğini bu eğitimlerin önemli bir parçasının da okullarının staj imkânlarının olduğunu söyledi. Günümüz koşullarında denizcilik eğitimi veren Üniversitelerde eğitim gemilerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Oğuz Salim Söğüt İTÜ’lü genç denizci adaylarının bu kapsamda daha şanslı olduğunu ifade etti.

MTA SİSMİK-1 Eğitim Gemisi’nde Staj Şansı

Prof. Dr. Söğüt, “T C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'ne ait Gemi Adamları Yönetmeliği 1 Kısım Madde 3 Tanımlar m’e göre eğitim gemisi asıl amacı gemi adamlarına eğitim vermek olan ve bu amaca uygun olarak inşa edilmiş veya uygun hale getirilmiş, bu amaca uygun teçhizatla donatılmış, cinsi gemi belgelerinde eğitim gemisi olarak belirtilen ve yeterli sayıda denizci eğitimcinin bulunduğu gemiyi stajın, liman seferi dışında çalışan gemilerde yapılması zorunlu kılıyor. 500 GRT ve üzerindeki, cinsi eğitim gemisi olarak tescillenmiş eğitim gemilerinde gerçekleştirilmesi halinde, Staj sürelerinin hesaplanmasında bu gemilerde geçirilen bir gün bir buçuk gün olarak kabul edilir." hükmü bulunuyor. Fakültemiz bünyesinde bulunan MTA SİSMİK-1 Eğitim Gemisi ile öğrencilerimize bu imkanı sunmuş oluyoruz. “dedi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin eğitimlerini, ulusal ve uluslararası düzeyde yarışan, ulusal kimliğini küresel değerlerle bağdaştırabilen seçkin akademisyenlerden ve alanında oldukça donanımlı uzman teknik ekipten aldıklarını belirten Söğüt, “Denizcilik eğitiminde önemli bir aşamada öğrencilerin stajlarını başarılı bir şekilde tamamlamalarıdır. Bu da donanımlı bir eğitim gemisi ile mümkündür. Eğitim gemisini cazip kılan en önemli sebep; gerçekte zabit olduğunda yapması gereken işleri stajyerin eğitim gemisinde bir ‘uzman eğitimci’ gözetiminde öğrenmesidir. Çok fazla talim, uygulamalı eğitim, hızlı öğrenmeyi ve çözüm odaklı üretkenliği arttırıyor. Meslek terminolojisine hakimiyet artıyor. Stajyerin liderlik vasfı ve karar verme yetisinin artması, emniyet şuurunun ve kültürünün oluşması, karşılaştıkları gerçek hadiseler ile pekiştiriyor. Bireyin en iyi öğrenme yolu öğrendiğini pratikte uygulamasıdır. “dedi.

Uzun Staja Ön Hazırlık Bu Gemide Yapılıyor

MTA SİSMİK -1 Eğitim Gemisi Kaptanı Kpt. A. Tuğsan İşiaçık Çolak ise 1942 yılında Almanya’da inşa edilen, 667 GRT, 782 Kw, 1050 Hp, 2 zamanlı, cam atlatmalı, ağır devirli makineye sahip, 56.60 m uzunluğunda olan MTA Sismik-1 Gemisi 24 öğrenci ve toplamda 40 kişilik taşıma kapasitesi ile kabotaj seyrine müsaadeli tescilli bir eğitim gemisi olduğunu söyledi. Yaz dönemlerinde ve sömestre tatillerinde birer aylık kısa periyotlar halinde toplam 350 öğrencinin staj gördüğünü söyleyen Tuğsan İşiaçık Çolak “Öğrencilerimize, Stajda Seyir, Manevra, Örf-Adet: İş Güvenliği Farkındalık Yaratılması, Detaylı Planlı Bakım, Role Talimleri ve Ana Makine ve Yardımcı Makineleri ile ilgili uygulamalı eğitimler veriyoruz. Uygulamalı eğitimlerin dışında MTA SİSMİK-1 gemisi ile eğitim dönemi içerisinde gemi ile anlamlı ziyaretler yapıyoruz.18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Etkinliği, Hamit Naci Özdeş Anma ve Kabir Ziyareti (Heybeliada) bunlardan bazıları.” şeklinde konuştu.

Dünya Standartlarında Uygulamalı Eğitimler

İTÜ Denizcilik Fakültesinde lisans ve lisansüstü düzeyde dünya standartlarında eğitimler veriliyor. MTA SİSMİK -1 Eğitim Gemisinde, ise Denizcilik, Gemi Kullanma, Gemicilik, Gemi Makineleri, Yardımcı Güverte Makineleri… vb meslek derslerin uygulaması yapılıyor. Okul içi ve Sürekli Eğitim Merkezi kapsamında verilen uygulamalı derslerde (Kurumlar arası eğitim, Deniz Polisleri için Çevre Kursu, ISPS Uygulamaları, Eğiticinin Eğitimi Uygulamaları) yapılıyor. Denizcilik meslek liselerine ve Anadolu Lisesi öğrencilerine denizcilik mesleğini tanıtma faaliyetleri yapılıyor. Toplantı, organizasyon, röportaj, belgesel, film çekimi ve sosyal faaliyetlerde aktif olarak destek veriliyor.

Geminin Adı: T/S MTA Sismik 1

Teknik Özellikleri

Bayrağı: Türk
Uzunluğu: 56.60 metre
Genişliği: 8,8 metre
Su çekimi: 3,9 metre
Gross Ton: 667 GRT
Maksimum hız: 12 knot
Ortalama hız: 8 knot

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.