08 Eki 2020

IEEE Türkiye Bilim Ödülleri Sahiplerini Buldu

İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hazım Kemal Ekenel ve Elektrik Elektronik Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Semiha Tedik Başaran, IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) Türkiye Şubesi tarafından verilen 2019 yılı IEEE Türkiye Bilim Ödülleri’ne değer görüldü.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Haber Yayın Tarihi: 8 Ekim 2020

160 ülkede 430 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük mesleki organizasyonu olan IEEE’nin Türkiye şubesince verilen Araştırma Teşvik Ödülü, faaliyet alanlarında üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan, doktorasını son on yıl içinde tamamlamış, doktora sonrası araştırmalarının önemli bir bölümünü Türkiye’de yapmış ve Türkiye’de ikame eden bilim insanlarına veriliyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen törende Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hazım Kemal Ekenel, “görüntü işleme, bilgisayarla görü, örüntü tanıma ve derin öğrenme” konularındaki katkılarından dolayı IEEE Türkiye tarafından verilen “2019 IEEE Türkiye Araştırma Teşvik Ödülü”nün sahibi oldu.

Çevrim içi gerçekleşen ödül töreninde konuşan Prof. Dr. Ekenel şu açıklamalarda bulundu:

“Bu ödüle değer görüldüğüm için çok teşekkür ediyorum. İTÜ’de kurduğumuz Akıllı Etkileşim ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (SiMiT Lab) ulusal, uluslararası ve endüstriyel araştırma projeleri kapsamında bilgisayarla görü, yapay öğrenme ve son zamanlarda derin öğrenme konularında, özellikle insanların yüz analizi ve diğer biyometrik özellikleri üzerine araştırmalar yapıyoruz. Bu teknolojiler sayesinde geliştirdiğimiz akıllı sistemlerle insanların sosyal etkileşimini arttıracak, hayatlarını daha kolay hale getirecek çalışmalar yapmak odak noktamızda bulunuyor.”

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Semiha Tedik Başaran, “kablosuz ağlar için ağ kodlamalı aktarma fırsatları” konusunda Prof. Dr. Güneş Karabulut Kurt danışmanlığında yaptığı doktora tezi ile “2019 IEEE Türkiye Doktora Tezi Ödülü”nü almaya hak kazandı.

Aldığı ödül sonrası tezi hakkında yaptığı sunumda konuşan Dr. Öğr. Üyesi Başaran:

“Tezimin başlığı ‘Relaying Opportunities for Wireless Networks by Applying Network Coding’ idi. Bu tezde gelecekte daha da gelişmiş altyapılara ihtiyaç duyacağımız evilerde, iş yerlerinde ve haberleşme servislerinde kullanılacak kablosuz ağlar için ağ kodlama kullanılarak röle, güç ve band genişliği açısından verimli kaynak kullanım şemaları sunduk. Bu doğrultuda, gelecek nesil kablosuz sistemlerde kullanılmaya aday olabilecek çok çeşitli aktarma uygulamaları önerdik. Bu çalışmalara ek olarak, çizge teorisi temelleri kullanılarak genelleştirilmiş kablosuz sistemlere ait başarım sınırları elde ettik. Böylece, kablosuz sistemlerin tasarım aşamasında sistemin verimliliğini artırmak için bu başarım limitleri kullanılabilecektir.”

Prof. Dr. Hazım Kemal Ekenel hakkında

Boğaziçi Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini 2001’de, yüksek lisans derecelerini ise 2003’te alan Prof. Dr. Hazım Kemal Ekenel, doktora derecesini 2009 yılında Karlsruhe Üniversitesi (TH) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden aldı. 2009-2011 yılları arasında bu üniversitede araştırma grubu lideri olarak çalışan öğretim üyemiz, üniversitemizdeki görevine 2011’de atandığı Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzde başladı.

Prof. Dr. Hazım Kemal Ekenel’in araştırma konularını derin öğrenme, makine öğrenmesi, görüntü işleme, bilgisayarla görü, örüntü ve nesne tanıma alanları üzerinde temellendirmiş; başta yüz tanıma olmak üzere, yüz modelleme, kişilerin duygu durum, yaş, cinsiyet ve sağlık durumlarının yüz imgelerinden çıkarımı gibi geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Bilimsel çalışmalarına birçok kez atıf alan akademisyenimizin, kurucusu olduğu İTÜ SiMiT Lab’da yürüttüğü araştırmalar ulusal ve uluslararası çaptaki endüstriyel fonlar tarafından da destekleniyor.

Ekenel, 2008’de Avrupa Biyometrik Araştırma Ödülü’nü kazanması ve 2010 yılında Alman Mükemmeliyet İnisiyatifi kapsamında Alman Araştırma Kurumu (DFG) tarafından 320 bin Avro tutarındaki genç araştırmacı desteğine değer görülmesiyle de öne çıkıyor.

Avrupa’nın en iyi yüz ifadesi analizi sistemlerini geliştirdiği, araştırma grubuyla katıldığı Facial Expression Recognition and Analysis Challenge 2011 ve Emotion Recognition in the Wild Challenge 2013 tarafından yapılan uluslararası teknoloji değerlendirmeleriyle de kabul edilen öğretim üyemiz başarılarını, 2016 yılında düzenlenen International Challenge on Biometric Recognition in the Wild yarışmasındaki birinciliğiyle sürdürdü.

Ekenel, 2017 yılında Bilim Kahramanları Derneği Yılın Bilim İnsanı Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2018 yılında Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı’nda Genç Bilim İnsanı Ödülü ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü’nün de sahibidir.

Daha fazla bilgi için: https://web.itu.edu.tr/ekenel/ https://simitlab.itu.edu.tr/ https://scholar.google.com.tr/citations?user=LfIDj68AAAAJ&hl=tr

Dr. Öğr. Üyesi Semiha Tedik Başaran hakkında

İstanbul Teknik Üniversitesi Telekomünikasyon Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini 2011’de ikincilikle tamamlayan Dr. Öğr. Üyesi Semiha Tedik Başaran, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nden yüksek lisans derecelerini 2013’te, doktora derecesini ise yine aynı anabilim dalından 2019 yılında aldı. 2017 yılında RWTH Aachen Üniversitesinde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu. Doktorasını tamamlamasının ardından Ericsson Ar&Ge’de deneyimli araştırmacı olarak 5G ve ötesi hücresel haberleşme sistemleri konusunda çalışan Başaran, 2020 Ağustos ayından itibaren İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevine devam ediyor. Kablosuz haberleşme alanında saygın dergilerde yayınlanmış makaleleri ve uluslararası patent başvuruları bulunmaktadır. Güncel araştırma alanları arasında Radyo Erişim Ağları, Mobilite Yönetimi, Rastgele Ağ Kodlama ve Fiziksel Katman Ağ Güvenliği konuları yer almaktadır.

Youtube üzerinden gerçekleşen törenin canlı kaydını izlemek için tıklayınız


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.