28 Eki 2020

Cumhuriyetimizin 97. Yılını Kutladık

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. yılı, 28 Ekim Çarşamba günü, İTÜ Rektörlük Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Törene, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, rektör yardımcılarımız, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve idari personelimiz katıldı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

“Cumhuriyetimize layık bir evlat olmayı dilerim.”

Törende ilk konuşmayı, İTÜ öğrencileri adına

Fen Edebiyat Fakültesi öğrencimiz Enes Karataş yaptı. Karataş konuşmasında, “Saygıdeğer hocalarım, değerli büyüklerim ve kıymetli sıra arkadaşlarım; bu kutlu günde, Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 97. yıl dönümünde, burada sizlerle birlikte olmak, bu özel günü Türkiye’nin en saygın üniversitelerinden birinde okurken gururla ve coşkuyla kutlayabilmek, benim ve benim nezdimde tüm öğrenci arkadaşlarım için büyük bir mutluluk vesilesidir. Başta ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere, siz değerli hocalarımın, büyüklerimin ve arkadaşlarımın Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik eder, daha nice Cumhuriyet Bayramlarında sizlerle bu coşkuyu paylaşmayı ve Cumhuriyetimize layık bir evlat olmayı dilerim.” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyet, bizim için egemenlik ve özgürlük demektir…”

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, konuşmasında şunları söyledi: “Bağımsızlığımızın teminatı olan Cumhuriyetimiz artık tam 97 yaşında. Bugün bir asra yaklaşan ömrüyle, ilk günkü önemini ve kıymetini halen muhafaza ediyor. Bizler de, geçmişten devraldığımız Cumhuriyet değerlerini, bilimin öncülüğünde gelecek nesillere aktarma çabası içinde gayret ediyoruz. Çünkü, Cumhuriyet bizim için yalnızca bir yönetim biçimi değil; ondan çok daha ötesidir: Cumhuriyet, bizim için kurtuluş ve mücadele demektir. Cumhuriyet, bizim için kararlılık ve direnç demektir. Hepsinden de öte; Cumhuriyet, bizim için egemenlik ve özgürlük demektir… Ülkemizin kurtuluş mücadelesinin de bir nişanesi olan bu kutlu bayram günü sayesinde, yüz yıl önce bu topraklarda yaşanan ve adına “Milli Mücadele” dediğimiz büyük Kurtuluş Savaşımızın sonunda bağımsızlığın ve hürriyetin önemini bir kez daha anladık. İşte bu nedenle bizler, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” düsturunu benimseyen İTÜ’lüler olarak Cumhuriyet sevgisini 97 yıldır yüreğimizde taşıyoruz. Üç yıl sonra idrak edeceğimiz Cumhuriyetimizin 100. Yılı, biz İTÜ’lüler için ayrı bir öneme sahip. 2023 yılında, aynı zamanda üniversitemizin de 250. yılını kutluyor olacağız. Bizim için iki büyük gururu aynı zamanda yaşamak anlamına geliyor bu. Bizler İTÜ olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’ta işaret ettiği “Millî kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız” hedefi doğrultusunda; üzerimize düşen sorumluluğun tüm bilinciyle ülkemizi bilim ve teknolojide çağımızın “en iyisi” haline getirmek adına var gücümüzle çalışıyoruz. Milletimizin gösterdiği cesaret ve kararlılığın meyvesi olan 29 Ekim 1923’ü bir bayram gününe çeviren ve bizlere bağımsız bir ülkede yaşam onurunu veren başta ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; Cumhuriyetimizin geçmişten bugünlere dek gelmesine vesile olan tüm kahraman şehitlerimizi, İTÜ Ailesi adına saygıyla anıyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.