10 Kas 2020

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Vefatının 82. Yıldönümünde İTÜ’de Anıldı

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 82. yıldönümünde İTÜ’de anıldı. Törene, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da video konferansla katıldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrılışının 82. yılında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı. Törene, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, rektör yardımcılarımız, genel sekreterimiz, genel sekreter yardımcılarımız, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve mezunlarımız katıldı.

Tören, saat 9.05’te siren sesleri eşliğinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimize saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşımız okundu. Ardından, Atatürk’ün sesinden siyah-beyaz görüntüler eşliğinde derlenen video izlendi. Davetliler, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına doğru kısa bir yolculuk yaptı.

“Türk Gençliği olarak emanetini yükselterek gelecek asırlara taşıyacağız.”

Törenin açılış konuşmasını öğrencilerimiz adına, İTÜ Aydınlanma 1923 Atatürkçü Düşünce Kulübü Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi Yüksel Cansu Önal yaptı. Konuşmasında, Atatürk’ün geçtiğimiz yüzyılın en büyük lideri ve aydınlanmacısı olduğuna vurgu yapan Önal, konuşmasında şunları dile getirdi: “Kendisinden geriye fikirleri, prensipleri ve ülküsüyle Türkiye Cumhuriyeti’ni bırakmış, bu emanetini yükselterek gelecek asırlara taşıma görevini Türk gençliğine vermiştir. Cumhuriyet, Türk’ün dimağında yalnızca bir yönetim şekli değil, ilerlemenin ve aydınlanmanın parolası olmuştur. Kuruluşu itibariyle kendisini doğuran olayların bir sonucu olduğu kadar, öncülük edeceği yükselme adımlarının da çekirdeğini içinde barındıran bir kıvılcımdır. Bu kıvılcımı, bu tılsımı canlı tutacak olan, kurucu felsefenin ve Cumhuriyeti var eden prensiplerin sönmeyen ateşidir.”

“Atatürk’ün mücadele azmi, kararlılığı ve bağımsızlığa olan düşkünlüğü bizim için temel unsurdur.”

Öğrencimizden sonra kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise sözlerine 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralanan İzmirlilere de acil şifalar dileyerek başladı.

Cumhuriyetimizin kurucusu, ülkemizin büyük lideri Atatürk’ü layıkıyla anmanın asıl yolunun, öncelikle onun mirasına sahip çıkmakla olacağını söyleyen Prof. Dr. Koyuncu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını, onun işaret ettiği yolu ve yöntemi benimseyip içselleştirerek anmak, en önemli vazifelerimizden olmalıdır. O’nun mücadele azmi, kararlılığı ve bağımsızlığa olan düşkünlüğü nasıl ki tüm yurtta kurtuluş mücadelesinin anahtarı olduysa; aynı şekilde, ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir’ sözü de bilhassa bizler için temel yol gösterici düsturlardan biri olmuştur,” dedi.

“250. yılına ilerleyen köklü bir kurum olarak daha çok çalışacağız.”

İTÜ mensupları olarak eğitim başta olmak üzere, dijital dönüşüm, Ar-Ge, inovasyon, uluslararası ilişkiler, üniversite-sanayi işbirliği, güçlü kurumsallaşma ve iletişim alanlarında kalıcı bir yön ve vizyon çizmenin çabası içinde olduklarını belirten Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü: “250. yılına doğru adım adım ilerleyen köklü bir kurum olarak, bizim için çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmanın yolu çok net: Daha fazla araştırmak, bilgi üreten bir toplum olmak ve her gün bir önceki günden daha çok çalışmak... Bu yolda ilerlerken, vaktimizin bir dakikasını dahi boşa harcamaya tahammülümüz olmamalı. Şunun farkındayız: Ülkemizin kurucusu Atatürk’ün manevî liderliğinde, bütün bunların yolunun bilimden, teknolojiden ve nitelikli eğitimden geçtiğini çok iyi kavramış durumdayız. Bu nedenle bizler, ülkemizin eğitim ve öğretim alanında ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, Teknik Üniversite olarak üzerimize düşen her türlü yükü omuzlamaktan bir an bile tereddüt etmiyoruz. Ve günümüzde, Cumhuriyetin tüm kazanımlarını ve erdemlerini geçmişteki nesillerden devralarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde miras bırakmanın sorumluluğuyla yolumuza devam ediyoruz.”

“Atatürk’ün inkılapları Türkiye’deki mühendisliğin gelişiminde önemli rol oynadı”

Törenin son konuşmasını ise, tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı yaptı. Törene pandemi şartları nedeniyle video konferans ile katılan İlber Ortaylı, konuşmasına Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında mimar ve mühendisliğin tarihsel sürecinden ve öneminden bahsederek başladı. Osmanlı İmparatorluğu’nda ve Türkiye’de mühendislik eğitiminin bir hayli eski olduğunu belirten Ortaylı, Atatürk inkılaplarının mühendisliğin gelişmesinde önemli bir rol oynadığına vurgu yaptı. Türkiye’nin gelenek olarak en eski okullarından biri olan İTÜ’nün bir mühendishane ve mühendis yetiştirme yeri olduğunu belirten Ortaylı, Türkiye’de son zamana kadar özellikle politikada mühendislerin her zaman mümtaz bir yeri olduğuna dikkat çekti. Ortaylı, sözlerini şöyle noktaladı:

“Sevgili öğrenciler; yetiştiğiniz meslekte politika ile uğraşabilirsiniz, ama herkesin politikadan evvel kendi meslek dalını memlekette nasıl inkişaf edeceğini, ne gibi sorunları olduğunu bu yaşlardan etüt edip kafasında şekillendirmesi gerekir. Çünkü sizin sorunlarınızı ancak siz çözebilirsiniz. Büyük Adam’ın ölümünden 82 sene geçti. Onu hâlâ anıyoruz. Hâlâ da seviyoruz. Hatta daha çok seviyoruz. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ve 10 Kasım anma törenleri resmi çerçevenin dışında ve çok kalabalık oluyor. Anıtkabir ziyaretlerinden bunu anlamak mümkün. Bu, bir bakıma tarihe karşı şuurlu bakışımızın, vefanın da bir ifadesidir, ayrıca güzeldir de. Ama bir bakıma da demek ki o dönemin geliştirilmesi söz konusu değil. İdeallerimize sadık kalmamız ve her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor. 10 Kasım anmalarının en büyük faydası da budur. 82 yıldır biz hâlâ unutmadık. Gene unutmayacağız… Ama bir yerde de o dönemi geçen işler yapmamız lazım. Bir toplum devamlı dâhiler tarafından yönetilemez, mühim olan dâhilerin yaptığı işleri iyi bilmek yaptığının esaslarını tespit edebilmek ve takip edebilmektir. Sizlere başarılar ve kuvvet diliyorum.”

Tören, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Dinletisi ile son buldu. 10 Kasım özel dinletisinde, İTÜ TMDK Öğr. Gör. Erhan Uslu bağlaması ile “Güzel İzmir Duman Gitmez Başında” ve “Çalın Davulları” isimli eserleri seslendirdi.

Törenin tamamını buradan izleyebilirsiniz.


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.