17 Kas 2020

İTÜ FEZA Takımımız NASA International Space Apps Challenge Türkiye Etabı’nda Birinci

Dünyanın en büyük küresel yarışmalarından biri olan NASA International Space Apps Challenge’ın Türkiye etabında FEZA Takımımız, DeepArtemis projesiyle bulunduğu lokasyonda 1. olarak globalde projelerini NASA’ya sunma ve ülkemizi temsil etme hakkı elde etti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

NASA’nın her yıl üzerinde çalıştığı konular hakkında projeler geliştirerek yarışmalara hazırlanan öğrencilerimiz ve mezunlarımız başarılarıyla göz dolduruyor. İTÜ FEZA Takımımız, DeepArtemis projesiyle bulunduğu lokasyonda 1. olarak globalde projelerini NASA’ya sunma ve ülkemizi temsil etme hakkı elde etti.

Dünyanın en büyük küresel yarışmalarından biri olan Space Apps Challenge, NASA tarafından 2012 yılından beri her sene düzenlenen uluslararası bir yarışma olmakla beraber çevre problemlerinin çözülmesi ve uzay teknolojilerinde ilerleme kaydedilmesi için yeni fikirler bulmak üzerine uygulamalar ve platformlar yaratma amacıyla düzenleniyor.

Takımlar halinde yarışılan ve farklı şehirlerde eşzamanlı olarak düzenlenen bu yarışmada binlerce insan, kendilerine verilen 48 saat boyunca dünya ve uzayda karşılaşılan sorunlara yenilikçi çözümler getirmeye çalışıyor. Yerel jüri tarafından seçilerek dereceye giren takımlar küresel finalde yarışmaya hak kazanıyorlar ve projeleri NASA tarafından incelenme fırsatı yakalıyor. Yarışmanın konuları her sene NASA ve partnerleri tarafından belirleniyor.

“DeepArtemis: Klasik ile moderni buluşturan bir proje”

Yaratıcılık kategorisinin alt dallarından olan “Artemis’e Sanat Yüklemek” görevini seçen FEZA ekibinden İTÜ Fizik Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Beyda Altunbaş, projeye dair detayları şöyle aktardı: “Neil Armstrong’un Ay’a ilk ayak bastığında kurduğu meşhur cümleyi hepimiz biliriz: ‘Benim için küçük, insanlık için dev bir adım.’ Artemis uzay görevi üç aşamadan oluşuyor ve ilk aşamada Ay’a insanlı bir uçuş yapılması planlanıyor. Bu görevin benim açımdan en özel tarafı, ilk kez bir kadın astronotun Ay’a ayak basacak olması. Ay yüzeyinde bir üs kurulacak ve toplanan veriler ışığında Mars’a insan göndermenin temelleri atılacak. Görevin sonuçları ‘insanlık için dev bir adımdan da fazlası’ olacak. İnsanlığı bu denli ilgilendiren bir konuda farkındalık oluşturmak amacıyla tasarladığımız DeepArtemis, ünlü tabloların stil analizini (renk ve desen bilgilerini) baz alan derin öğrenme ürünü stil transferi sayesinde Artemis uzay görevine ait görsellere yaratıcılık katıyor. Ortaya çıkan görsellere göreve dair detayları da ekleyerek bilgiye erişimi kolaylaştırmayı ve ulaşabildiğimiz herkese ilham vermeyi amaçlıyoruz.”

Ekibin diğer üyesi İTÜ Bilgisayar Mühedisliği mezunu Umutcan Karakaş ise şunları ekledi: “DeepArtemis, klasik ile moderni buluşturan bir projedir. Ünlü bir tablonun stilini Artemis uzay göreviyle ilgili bir fotoğrafa aktarmak için DeepArt’ı kullandık. Bu teknikle statik bir fotoğrafı daha dinamik ve çekici bir hale getirmiş olduk. İşlem sonunda oluşturulan görüntüden bir parça kesip orijinal parçayı eksik parçanın yerine yerleştirdik. Bu eylemin amacı, insanların zaten aşina oldukları resim üzerinden Artemis projesine katılmalarını sağlayan iç içe geçmiş bir sanat eseri yaratmaktı. Son olarak, bilgilendirici bir poster oluşturmak için görevle ilgili kısa bir metin ekledik. DeepArtemis, misyonu ve misyonla ilgili ayrıntılı bilgileri yaratıcı görsellerle açıklamış oldu.”

Projede kullanılan ünlü tablolar:

1) Vincent van Gogh’tan “Yıldızlı Gece”

2) Edvard Munch’tan “Çığlık”

3) Leonid Afremov’dan “Bravo, Bravissimo”

4) Leonid Afremov’dan “Kıştan Terk”

5) Aja Trier’den “Van Gogh Asla Eyfel’i Görmedi”

NASA International SpaceApps Challenge hakkında detaylı bilgi için: 

https://www.spaceappschallenge.org/

Öğrencilerimizin Projeleri hakkında detaylı bilgi için:

https://2020.spaceappschallenge.org/challenges/create/putting-art-artemis/teams/feza-1/project

https://www.youtube.com/watch?v=bwf-95a3cE8 

https://youtu.be/eJdYv7iJCpU 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ
More than one Google Analytics scripts are registered. Please verify your pages and templates.